Mainos

Nälkäongelma ja maataloustuet puhuttivat Johannesburgissa

Nälkäongelma ja teollisuusmaiden massiiviset maataloustuet nousivat puheenaiheeksi, kun YK:n Johannesburgin huippukokouksessa jatkettiin tänään kestävän kehityksen toimintaohjelman valmistelua.

Kiistojen hälveneminen ei vaikuttanut olevan lähellä vielä toisena kokouspäivänä, vaikka neuvotteluja on käyty miltei yötä päivää. Johannesburgin virallisten keskustelujen teemana oli tänään maatalous ja etenkin maataloustuotannon tehostaminen kehitysmaissa.

Maaryhmien puheenvuoroissa korostettiin maatalouden olevan avainasemassa köyhyyden vähentämisen tavoitteen toteuttamisessa. Esille nousivat jälleen koko kokousta varjostavat kiistat maailmankaupan säännöistä ja globalisaation hallinnasta, eikä yhteisymmärryksen löytyminen vaikuttanut olevan lähellä.

-Edistymistä on tapahtunut lähinnä vain sanitaation parantamista koskevissa tavoitteissa, arvioi isäntämaa Etelä-Afrikan edustaja uutistoimisto Reutersille.

Tiettävästi erikseen valitut maaryhmien edustajat jatkoivat kuitenkin kiistojen ratkomista suljettujen ovien takana. Viikonloppuna aloitetuissa neuvotteluissa on mukana arviolta 30 virkamiestä, mutta muita tietoja neuvotteluista ei juuri ole julkistettu.

"Tuet lakkautettava"

Ponnekkaimmin virallisissa keskusteluissa esiintyivät kehitysmaat, jotka vaativat rikkaita teollisuusmaita lopettamaan kansallisten maataloustukien maksamisen. Tuet tuomittiin maailmankauppaa vääristäviksi ja kehitysmaiden tuotteiden viennin tukkeiksi.

Kädenojennuksen kehitysmaille teki jo eilen Maailmanpankki, joka arvioi maataloustuotannon tukien olevan merkittävä kehitysmaiden köyhyyttä syventävä ongelma. YK:n laskelmien mukaan teollisuusmaat maksavat vuositasolla maataloustukia yhteensä lähes 300 miljardia euroa, mikä on miltei kuusi kertaa enemmän kuin niiden yhteenlasketut kehitysapumaksatukset.

Puheenvuoroissa viitattiin myös maataloustuotannon ympäristöongelmiin. Huippukokouksessa työstettävässä toimintaohjelmassa yritetään päästä sopuun myös muun muassa luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta.

Nälkäongelman voittamisen tärkeys sai puheissa myös käytännön korostuksia, sillä kokousmaa Etelä-Afrikan välittömässä ympäristössä arviolta 13 miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä. Vuosina 1997-99 maailmassa arvioitiin olevan yhteensä 815 miljoonaa aliravittua ihmistä.

EU:lta vaaditaan ryhtiä

Keskeisten kansainvälisten ympäristöjärjestöjen verkosto Eco-Equity jatkoi Johannesburgissa kampanjointiaan sen puolesta, että huippukokouksessa saavutettaisiin sitovia tavoitteita.

Verkosto vaati etenkin EU:lta ryhtiä ja todellista vastuuta kestävän kehityksen edistämisestä.

-EU voisi ottaa johtajan roolin ja liittoutua tärkeimmissä asioissa esimerkiksi Brasilian, Japanin, Indonesian ja Etelä-Afrikan kanssa. Liittoutumalla voitaisiin saavuttaa tuloksia köyhyyden vähentämisen tavoitteessa sekä uusiutuvia energiamuotoja koskevissa kiintiöissä, Eco-Equity tiedotteessa julistettiin.

Verkostossa ovat mukana muun muassa Greenpeace, WWF, Maan ystävät ja kuluttajien kansainvälinen kattojärjestöConsumers International.

Tiistaihin mennessä Johannesburgiin arvioitiin saapuneen jo arviolta 20000 kansalaisjärjestöjen edustajaa. Järjestöillä on YK:n tapahtuman yhteydessä myös oma massiivinen sivutapahtumansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.