Nälkälakko tuotti tuloksen

Kreikka on myöntänyt useita viikkoja nälkälakossa Ateenassa olleille iranilaisille pakolaisille turvapaikan. Iranilaiset turvapaikanhakijat ovat vaikea pala Kreikalle, jolla on poikkeuksellisen hyvät suhteet Iranin islamilaiseen hallintoon ja kiisteltyyn presidentti Mahmoud Ahmadinejadiin.

MTV3 kävi tapaamassa nälkälakkolaisia vain muutama päivä ennen Kreikan sisäministerin Christos Papoutsiksen myönteistä turvapaikkapäätöstä. Vielä tuolloin kaikki leirissä olivat valmistautuneet siihen, että lakko jatkuu vielä pitkään.

Leiri yliopistolla

Nälkälakkolaisten leiri oli pystytty Ateenan yliopiston historiallisen päärakennuksen eteen aivan kaupungin ydinkeskustaan. Telttojen edessä oli infopiste ja suuri värikuva, jossa Kreikan pääministeri George Papandreou ja Iranin presidentti Ahmanidejad kättelevät toisiaan YK:n viimeisimmän yleiskokouksen yhteydessä.

Papandreou oli aina EU-johtaja, joka tapasi Iranin johtajan New Yorkissa henkilökohtaisesti.

Iran on Kreikan tärkein öljyntoimittaja ja muutenkin merkittävä kauppakumppani. Ateenan hallitukset ovat perinteisesti pitäneet yllä hyviä suhteita käytännössä kaikkiin arabimaihin. Tästä syystä Kreikka ei ole paras mahdollinen paikka iranilaisille toisinajattelijoille.

Suut kiinni tikeillä

- Meitä on täällä nyt seitsemän nälkälakkolaista, joiden suut on suljettu tikeillä ja kahdeksan jotka ovat nälkälakossa, mutta eivät ole sulkeneet suutaan, Ribwar Qopadi kertoo.

Hän on Teheranin hallitusta vastustavan Kreikan iranilaisen komitean jäsen. Qopadille on jo kerran myönnetty turvapaikka. Hän kuitenkin kieltäytyi ottamasta sitä vastaan ja korosti, että Kreikan hallituksen pitäisi myöntää turvapaikka kaikille nälkälakossa oleville poliittisille pakolaisille.

Leirissä lääkintätehtäviä hoidellut farmaseutin koulutuksen saanut Davoud Jani tuo haastateltavaksi suunsa tikanneen naistoimittajan Mandana Danehznian. Hän kirjoittaa vastaukset kysymyksiin paperille, koska ei voi puhua.

Danehznian oli Iranissa toisinajattelija, joka kirjoitti erityisesti naisten huonosta kohtelusta, muiden muassa tuoreista kivitystapauksista. Hänet pidätettiin kirjoitustensa vuoksi ja erotettiin myös yliopistosta, missä hän oli edelleen kirjoilla.

- Lopulta pakenin, koska tiesin, että minä ja perheeni emme enää olleet turvassa, Danehznian kirjoittaa.

Danehinilla on mies ja 8-vuotias tytär. Perhe joutui maksamaan useita tuhansia dollareita salakuljettajille, jotka toivat heidät Kreikkaan. Myös iranilaiset maahanmuuttajat ovat joutuneet ulkomaalaisvastaisten kreikkalaisten väkivallan kohteiksi Ateenassa.

- Täällä ei ole turvallista. Myös minua vastaan hyökätty Danehznian kirjoittaa.

Kreikan hallituksen päätöstä myöntää turvapaikka lopulta kaikille nälkälakossa olleille iranilaisille pidetään Ateenassa ennen muuta merkkinä siitä, että ulkomaisen avun varassa elävän konkurssikypsän maan pitää nyt saada myönteistä julkisuutta.

Turvapaikkapäätöksen yhteydessä sisäministeri Papoutsis tähdensi, että hallitus on perustanut työryhmän selvittämään turvapaikkapäätösten nopeuttamista ja yli 60 000 hakemuksen suman purkamista.

Osa turvapaikan nyt saaneista iranilaisista kertoo odottaneensa päätöstä kahdeksan vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat