Mainos

"Näkymättömiä lapsia" syntyy lisää joka hetki

Miljoonat kehitysmaiden lapset ovat suuressa vaarassa joutua hyväksikäytön, lapsityövoiman ja ihmiskaupan uhreiksi. He ovat haavoittuvaisia pääosin sen takia, että heitä ei ole kirjattu minkään maan tilastoihin.

Lastenoikeuksia puolustava Plan International muistuttaa, että joka vuosi ainakin 1,2 miljoonaa lasta joutuu ihmiskauppiaiden kouriin. Yksi tapa estää lasten huonoa kohtelua olisi kirjata jokainen lapsi jonkinlaiseen rekisteriin.

Ilman rekisteröintiä monella lapsella ei ole mahdollisuutta koulutukseen eikä terveydenhuoltoon. Paperiton henkilö jää helposti työmarkkinoiden ulkopuolelle, ihmiskaupan ja hämäräfirmojen uhriksi.

– Rekisteröimättömät lapset jäävät näkymättömiksi viranomaisten silmissä, jolloin he ovat muita alttiimpia ihmisoikeusloukkauksille. Heitä saatetaan salakuljettaa rajojen yli, sanoo Planin oikeusasiantuntija Nadya Kassam.

Planin mukaan maailmassa syntyy vuosittain jopa 51 miljoonaa lasta, jotka eivät koskaan päädy kirjoille mihinkään. Suurin osa heistä asuu Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

– Myös esimerkiksi pelkästään Intiassa yli kahdeksan miljoonaa lasta jää joka vuosi rekisteröimättä. Heistä tuhannet vain katoavat. Tämän täytyy muuttua, ja jokainen syntymä tulee kirjata, Kassam sanoo.

Plan on kampanjoinut erityisesti lasten rekisteröimiseksi ja tulokset näkyvät jo. Esimerkiksi kymmenkunta maata on parantanut lainsäädäntöään rekisteröimisen helpottamiseksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.