Mainos

Näkökyvystä nurinkurisia käsityksiä

Lähes 30 prosenttia suomalaisista uskoo, että voin syönti parantaa näkökykyä. 80 prosenttia siirtää silmälasien hankkimista ja sinnittelee oireiden kanssa. 57 prosenttia luulee, että laserleikkauksella voidaan estää aikuisnäön kehittyminen. Mm. tällaisia tuloksia saatiin aikuisnäkötutkimuksessa, jonka Optisen alan tiedotuskeskus toteutti Medivire Työterveyspalvelut Oy:n kanssa.

Neljä viidestä tutkitusta uskoi, että lainalasien käyttö voi olla haitallista näölle. Tämä ei pidä paikkansa, vaikkakin lainalasien käyttäminen voi tuntua epämukavalta ja useimmiten ne auttavat vain osittain.

Hämärässä lukeminen ei huononna lähinäköä, vaikka 71 prosenttia kyselyyn vastanneista niin luulikin. Yli puolet uskoi, että uusilla silmän taittovirhettä korjaavilla laserleikkauksilla voidaan estää aikuisnäön kehittyminen eli poistaa lähinäköä korjaavien lasien tarve yli 40-vuotiaana. Käytännössä myös jokainen laserleikattu tarvitsee lasit korjaamaan lähinäköä. Leikkauksia tehdään lähinnä likitaittoisille ihmisille ja tällöin he samalla menettävät heillä olleen kyvyn nähdä hyvin ilman laseja lähelle.

Voi ei paranna näkökykyä

Liki kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että voin syönti parantaa näköä. Tässä on paljon turhia toiveita ja vain pieni totuuden siemen. Voissa on A-vitamiinia, jota tarvitaan silmän verkkokalvon sopeutumiseen hämärässä näkemiseen. Varsinaiseen näkökykyyn ja lasien tarpeeseen sillä ei ole mitään vaikutusta. Kolmannes oli siinä harhaluulossa, että lukulasien käyttö jotenkin nopeuttaisi näön heikkenemistä. Puolet taas uskoi, että lukulasien käyttö huonontaisi kykyä lukea ilman laseja.

Tulokset osoittavat, että ihmisillä on paljon väärää tietoa, jonka perusteella he toimivat. Näöntutkijoiden tulisikin Optisen alan tiedotuskeskuksen mukaan antaa lisää selkokielistä tietoa erityisesti näön tulevista muutoksista. Paikkansa pitäviäkin uskomuksia toki tuli ilmi. Lähes kaikki vastaajat tiesivät, että päänsärky voi johtua huonosta näöstä. Suurin osa tiesi myös, että hämärässä näkeminen vaikeutuu yli 50-vuotiaana.

Tutkimuslomakkeita tarjottiin kaikille Medivireen työterveysasemalla käyneille kahden viikon aikana syksyllä 1998. Vastaajan käynti työterveysasemalla ei yleensä liittynyt näkemiseen. Lomakkeita jaettiin runsaat 7700 ja niistä palautettiin täytettyinä yli 5500.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.