Näkeekö tämä lapsi enää syyskuuta?

Elokuu saattaa olla monille Etelä-Somalian asukkaista kuukausista julmin, ja ehkä jopa viimeinen jonka he näkevät. Nälänhätä leviää nopeasti ja uhkaa näännyttää kymmeniätuhansia ihmisiä, jos mitään ei tehdä.

– Kymmenettuhannet somalit ovat jo kuolleet, ja sadoillatuhansilla on edessään nälkäkuolema. Jos näin käy, sillä tulee olemaan vakavat seuraukset koko alueelle, varoittaa YK:n hätäapukoordinaattori Valeria Amos.

YK:n humanitäärisen avun järjestön OCHA:n mukaan maailmanjärjestö tarvitsee pikaisesti 1,4 miljardia dollaria lisää, jotta se voi lähettää hätäapua paitsi Somaliaan, myös naapurimaihin Etiopiaan, Keniaan ja Djiboutiin.

Maailman ruokaohjelma WFP on jo aloittanut ruokakuljetukset Somalian pääkaupunkiin Mogadishuun, mistä paikalliset järjestöt jakavat ruokaa eteenpäin.

Sota ja kuivuus tappavat

Etelä-Somalian tilannetta synkistää entisestään se, että ainakin osaa alueesta kontrolloivat edelleen islamistikapinalliset, joka ovat estäneet ulkomaisen avun pääsyn maahan. YK:n joukot kertoivat viime viikolla kuitenkin saaneensa kiivaiden taisteluiden jälkeen turvattua uusia alueita ruuan jakelua varten.

Afrikan kehityspankin mukaan Somalian surkean tilanteen syynä on paitsi pahin kuivuus vuosikymmeniin, myös kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys lopettaa Somalian sisällissota.

– Tilanne on tällä hetkellä pahin juuri niissä osissa Somaliaa, missä mikään ei toimi. Islamistikapinalliset leikkivät ihmisten hengillä, kun eivät päästä apua alueelle, kiteytti kehityspankin johtaja Donald Kaberuka.

Kaberuka ei halua Somaliaan länsimaisia joukkoja. Hänen mukaansa riittäisi, jos länsimaat auttaisivat Afrikan unionin Amisom-joukkoja. Tällä hetkellä joukkoja on Kaberukan mukaan liian vähän, niiden varusteet ovat huonot eikä logistiikasta ole tietoakaan.

Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona höllentävänsä rajoituksia avun toimittamisesta Etelä-Somaliaan. Ulkoministeriön edustajan Mark Tonerin mukaan avustusjärjestöt eivät tule päätymään Yhdysvaltain mustalle listalle siinäkään tapauksessa, että "niiden toimet lopulta hyödyttäisivät kapinallisia".

Toivoa kurjuuden keskellä

Kirkon ulkomaanavun Etiopian-aluekoordinaattori Bjarte Birkeland kävi viikonloppuna somalipakolaisten leireillä Dolo Odossa aivan Somalian rajan tuntumassa. Yhteensä neljällä leirillä on tällä hetkellä noin 120 000 somalipakolaista. Viidettä leiriä ollaan parhaillaan suunnittelemassa, sillä nykyiset neljä ovat täpösen täynnä.

– Leireille tulevien ihmisten kunto vaihtelee suuresti: pahasti aliravituista melko hyväkuntoisiin. Ehkä päällimmäisenä mieleeni jäi kuitenkin se, miten toiveikkaita monet jaksoivat kauheasta tilanteestaan huolimatta olla. Tuntuu siltä, että viimeisenä kuolee toivo, kertoi Birkeland puhelimitse STT:lle Addis Abebasta.

Birkelandin mukaan leireillä on tällä hetkellä riittävästi WFP:n toimittamaa ruokaa ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön hoitohenkilökunta pitää huolta aliravituista. Kirkon ulkomaanavun kontolla on leirin vesi- ja saniteettihuolto.

– Tilanne saattaa kuitenkin pahentua nopeasti, sillä lisää väkeä on koko ajan tulossa. Luulenpa, että Dolo Odossa tiedostetaan jo nyt, ettei se viideskään leiri tule riittämään, Birkeland huokaa.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat