Mainos

Najafin shiia-taistelijat haluavat jatkaa tunnusteluja

Kapinallisen shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin kerrotaan vedonneen Irakin hallitukseen verenvuodatuksen välttämiseksi. Neuvottelut hallituksen ja al-Sadrin joukkojen välillä on kuitenkin toistaiseksi keskeytetty.

Najafin kaupungin pyhään moskeijaan linnoittautuneet shiiakapinalliset vakuuttavat yhä etsivänsä rauhanomaista ratkaisua konfliktissa Irakin hallituksen kanssa. Kapinallisen Moqtada al-Sadrin joukot kertoivat aamulla olevansa edelleen valmiita luovuttamaan valtaamansa imaami Alin moskeijan uskonnollisten johtajien haltuun.

Irakin hallituksen eiliset väitteet, joiden mukaan kapinalliset on jo ajettu ulos moskeijasta, osoittautuivat virheellisiksi. al-Sadrin avustajat vakuuttivat kuitenkin aamulla toimittajille, että taistelijat etsivät yhä rauhanomaista ratkaisua konfliktiin korkeimman shiiajohtajan ajatollah Ali al-Sistanin kanssa.

Aikaa moskeijan luovutukselle, jonka oli määrä tapahtua jo eilen, ei ole sovittu. Neuvotteluyhteydet kapinallisten ja Irakin hallituksen välillä ovat poikki, mutta al-Sadrin kerrottiin pyytäneen hallitusta keskittymään verenvuodatuksen välttämiseen.

Silminnäkijät kertoivat aamulla, että Moqtada al-Sadrin johtamat shiiakapinalliset ovat yhä moskeijassa, jonka ympäristössä on rauhallista verrattuna viime päivien sekasortoon. Uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja kertoi nähneensä kapinallisten esittelevän aseitaan poliisijoukoille, jotka väittivät eilen vallanneensa moskeijan. Kirjeenvaihtajan mukaan tunnelma oli aiempaa kevyempi, ja osa taistelijoista jutusteli rauhassa toimittajien kanssa.

-Emme ole antautuneet, se on hallituksen vale, moskeijassa vahtia pitänyt al-Sadrin taistelija sanoi brittiläisen Guardian-lehden toimittajalle, joka pääsi eilen illalla moskeijan sisään keskustelemaan kapinallisten kanssa.

Guardianin mukaan taistelut käydään kapinallisten ja amerikkalaisjoukkojen välillä. Irakin hallituksen joukot korkeintaan näyttäytyvät toisinaan kaduilla, lehden toimittaja kertoi.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.