Mainos

Naivistisen taiteen suurkatselmus vetää ostajia

Naivistinen taide kiinnostaa suomalaista yleisöä suuresti. Yksi merkittäviä naivistisen taiteen ostopaikkoja on Naivistit Iittalassa -näyttely, joka avataan yleisölle huomenna. Jo avajaispäivänä suuri osa tauluista on tavallisesti myyty.

Suomessa on ainakin kaksi suurta, usean sadan työn naivistisen taiteen kokoelmaa, joita kartutetaan jatkuvasti. Toinen niistä on Suomen Gallupin säätiöllä, toinen Liisa ja Reijo Jorosella. Liisa ja Reijo Joronen ovat Iittalan vakioasiakkaita - niitä harvoja jotka pääsevät ostoksille jo ennen kesänäyttelyn avajaisia.

-Tunnelma taulussa kiinnittää ensiksi huomiota, sen täytyy olla jotain hauskaa, joka ottaa sieluun. Sitten vasta ryhdyn katsomaan yksityiskohtia ja tekniikkaa. Mutta kyllä taulun tunnelma on kaikkein tärkein, kertoo keräilijä Liisa Joronen.

Jorosten kokoelmassa on yli 400, ja Suomen Gallupilla yli 500 teosta. Kokoelmille ei ole laskettu tarkkaa rahallista arvoa, sillä työt eivät ole myynnissä. Joroset sanovatkin, ettei naivismia hankita rahasta vaan rakkaudesta.

-Keskeisin peruste meidän perheessä on se, että molempien täytyy pitää niistä teoksista, joita me täältä ostamme. Se on ollut kaikessa keräilyssä tärkein kriteeri. Ei suinkaan se, että mikä on arvokas tai minkä arvo nousee vaan että molempien täytyy pitää taulusta, selvittää Reijo Joronen.

Vanhat tekijät uudet taulut

Iittalan näyttely on järjestetty jo kahdentoista vuoden ajan. Galleristi Kalevi Heinänen kertoo näyttelyn pysyvän vuodesta toiseen melkeinpä samanlaisena, koska tasokkaita naivisteja on rajallinen määrä. Mukana on nytkin 32 taiteilijaa, joista suurin osa on ollut mukana alusta pitäen.

Uusina ovat mukana helsinkiläinen Kaarina Alsta värikkäine kollaaseineen ja Eino Viikilä Kuhmoisista. Hänen veistoksistaan löytyy rautaa hitsattuna perinteiseen keramiikkaan.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.