Näitä terveyssalaisuuksia nainen ei paljasta kenellekään

Salaisia purkkeja kylpyhuoneen kaapissa? Vaivihkaa tehtyjä jatkuvia vessavisiittejä? Kotona pysyttelemistä tiettyyn aikaan kuusta? Useilla naisilla on terveyssalaisuuksia, joista ei välttämättä kuule kukaan koskaan.

Jokaisella on omat salaisuutensa – eikä se ole mikään salaisuus. Tiettyjen terveyssalaisuuksien varjeleminen onkin hyvin tavanomaista, mutta on hyvä tietää, että kiusallisen salaisuuden paljastaminen terveydenhuoltoalan ammattilaiselle voi auttaa pääsemään vaivasta kokonaan eroon.

Runsaiden kuukautisten kirous

Yli kymmenen miljoonaa naista ympäri maailmaa kärsii runsaista kuukautisista. Kun kuukautiset ovat runsaat, on tavallista, että kuukautissuojaa joutuu vaihtamaan viisi kertaa päivän aikana. Kiusallisen runsaat kuukautiset rajoittavat pahimmillaan kerran kuussa elämistä muutaman päivän ajan merkittävästi.

Kuukautiset saattavat olla toisille arkinen puheenaihe, mutta ongelmista kuukautisten runsauden kanssa harvemmin keskustellaan. Tästä vaietusta aiheesta olisi kuitenkin hyvinvoinnin nimessä tärkeää keskustella ainakin oman gynekologin kanssa.

Aikuisiässä vaivaava akne

Iho-ongelmat ja etenkin akne yhdistetään usein teini-ikään ja siksi aikuisiässä puhkeavaa aknea pidetään erityisen kiusallisena vaivana. Miltei 30 prosenttia naisista kärsii kuitenkin vaietusta aknesta tai sen kaltaisista iho-ongelmista jossain vaiheessa aikuisikää. Hormonitasapainon vaihtelu ja vaihdevuodet saattavat laukaista aknen samaan tapaan kuin murrosiässä.

Aknea pyritään hoitamaan turhan usein kotioloissa vaivan kiusallisuuden vuoksi, mutta iho-ongelmien hoitamiseksi olisi tärkeää hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Tänä päivänä aknen hoitoon on lukuisia lääkevaihtoehtoja, joiden avulla kiusallisesta vaivasta voi päästä eroon yllättävän helposti.

Virtsankarkailu

Yksi vaietuimmista terveyssalaisuuksista on virtsankarkailu, josta kärsivät kymmenet miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Vaiva on yleisempi naisilla kuin miehillä. Virtsankarkailua esiintyy etenkin synnytyksen jälkeen tai ikääntymisen seurauksena.

Virtsankarkailu on vaiettu aihe, mutta lääketieteellä on vaivaan useampia ratkaisuvaihtoehtoja. Virtsankarkailun hoitoon on käytetty terapiaa, tietynlaista ruokavaliota, lääkkeitä ja joissain tapauksissa kirurgiaa. Koska virtsankarkailu on mahdollista saada loppumaan, olisi tärkeää, että tästä kiusallisesta vaivasta keskusteltaisiin oman lääkärin kanssa.

Limakalvojen kuivuminen

Myös intiimialueiden limakalvojen kuivuminen on vaiettu terveyssalaisuus, josta kärsivät kymmenet miljoonat naiset. Kiusallinen vaiva voi vaikuttaa merkittävästi seksin harrastamiseen vaikeuttamalla suoritusta ja aiheuttamalla pahimmassa tapauksessa kipua seksin aikana. Limakalvojen kuivuminen liittyy usein kiinteästi vaihdevuosiin ja hormonitasapainon järkkymiseen.

Intiimialueiden limakalvojen kuivuminen on aihe, josta harva nainen puhuu ääneen. Jos vaiva aiheuttaa ongelmia, olisi erityisen tärkeää kertoa vaivasta gynekologille, jonka kanssa vaivaan voidaan löytää sopiva hoitokeino.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Huffingtonpost

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja