Mainos

Näitä suomalaiset googlettivat kesällä – mitä niistä voi ennustaa

Suomalaiset hakevat runsaasti tietoa netistä googlettamalla, eikä kesä näyttäisi hiljentävän tahtia. Viime aikoina googlen suosituimpia hakuja on alettu hyödyntää ennusteissa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on kehittänyt työkalun, jolla google-hakujen perusteella voidaan ennustaa esimerkiksi työttömyyttä.

Heinäkuu 2014: Näitä googlattiin eniten


IhmisetYhteiskunta &
tekniikka
Viihde

Urheilijat &
urheilulajit

1Teemu RoivainenGazaTammerfestNeste ralli
2Henrik FuruMalaysia Airlines Flight 17IlosaarirockTour de France
3Maria TyysterHamasRalliradioDave Legeno
4Nelson MandelaHelsingin uimarannatCheek äärirajoilleEero Markkanen
5Kirsikka KelloniemiLightning mapJessica Simpson WeddingSergei Eremenko

Kesäkuu 2014: Näitä googlattiin eniten


IhmisetYhteiskunta &
tekniikka 
ViihdeUrheilijat &
urheilulajit
1NeymarVesioinasIskelmäfestaritJalkapallon MM-kisat
2SuarezLoma asuntomessut 2014Aurinkorannan tähtösetFIFA
3Simona HalepWindfall veroAvoimet puutarhaFutispörssi
4Petteri ForsellVarainsiirtoveron maksaminenJuhannustaikojaJukola
5Arjen RobbenTyömarkkinatukiAllsång på skansenWimbledon


Googlen analyytikko Johanna Wahlroos kertoo, että suomalaisten google-hauissa näkyvät ajankohtaiset asiat. Esimerkiksi kesäkuussa kärjessä ovat jakapallon MM-kisoihin liittyvät asiat, heinäkuussa taas tangokuninkaallisiin liittyvät haut. Myös ajankohtaiset kriisit ja konfliktit ovat kiinnostaneet kansalaisia.

- Haut kertovat siitä, mikä juuri tällä hetkellä on suomalaisten mielessä ja mikä heitä kiinnostaa. Voidaan sanoa, että hauissa näkyvät sekä kesään kuuluvat kevyet ilmiöt että myös maailmalla sattuneet isot uutistapahtumat. Kyllä vakavatkin asiat mietityttävät ja niistä haetan tietoa, kertoo Wahlroos.

Mitä työmarkkinatuki-haku kertoo?

Miten google-hakuja pystytään sitten hyödyntämään ja yhdistämään muihin tietolähteisiin? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on tarttunut haasteeseen ja kehittänyt työkalun, jolla se pystyy ennustamaan esimerkiksi tulevien kuukausien työttömyyttä Suomessa suomalaisten google-hakujen perusteella. 

- Kesäkuussa suomalaiset googlettivat poikkeukselisen paljon sanaa työmarkkinatuki. Heinäkuun lopussa viralliset tilastot sitten kertoivat, että kesäkuussa työttömiä oli harvinaisen paljon. Tässä on yksi esimerkki siitä, että google-haut kertoivat jo kesäkuussa työttömyydestä. 

Etlalla on niin sanottu Etla now -malli, joka tuottaa päivittäin automaattisesti tietoa työllisyydestä ja ennustaa tulevaa. 

- Meillä on siis ennustemalli, jossa kiinnostuksen kohteena on työttömyys muuttujana. Sen lisäksi on joukko googlen hakusanoja, joiden yleisyydestä otetaan malliin lisäsignaaleja. Näin ollen pystymme ennustamaan google-hakujen perusteella työttömyystilanteen paitsi tämän kuun myös kolmen seuraavan kuukauden osalta, kertoo Etlan tutkimusjohtaja Petri Rouvinen. 

Tuoreen Etla now -ennusteen mukaan esimerkiksi tulevan marraskuun työttömyysluvut ovat koholla vuodentakaiseen verrattuna puoli prosenttiyksikköä. 

Asuntojen hinnosta tietoa

Maailmalla erilaiset tutkimuslaitokset ovat hyödyntäneet googlen tietoja Suomea laajemmin. 

- Googlen hakutietoja on hyödynnetty tutkimuksissa esimerkiksi asuntokaupasta,  pörssikursseista tai kuluttajaluottamuksesta, vinkkaa Googlen analyytikko Johanna Wahlroos.

Rouvinen uskookin, että asuntojen hinnat google-hakujen perusteella ovat Etlan seuraava sovellus. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.