Mainos

Näitä asioita hallitus haluaa leikata – muun muassa kilometrikorvaukset vaarassa

Hallitus on julkistanut tänään ensi vuoden budjettiesityksen. Leikkauksia on tulossa muun muassa lapsilisiin, opintotukiin, lääkekorvausmenoihin ja puolustusmateriaalihankintoihin.

Hallituksen kärkihanke, nuorten yhteiskuntatakuu, on saamassa 60 miljoonaa euroa. Lisärahaa on tulossa myös nuorten aikuisten osaamisohjelmaan. Lisäksi eläkkeet ja lasten kotihoidon tuki nousevat. Toisaalta budjetti sisältää varat kiisteltyyn vanhuspalvelulakiin.

Eniten lisätuloa valtiolle tuo arvonlisäveron korotus yhdellä prosenttiyksiköllä. Niin sanottu rikkaiden solidaarisuusvero tuo valtiolle yhteensä noin 100 miljoonaa euroa.

Budjetin varsinainen käsittely alkaa eduskunnassa huomenna.

Kilometrikorvaukset leikkuriin

Kilometrikorvausten verotusta on tarkoitus kiristää vaiheittain niin, että veroton kilometrikorvaus laskisi ensi vuonna 45 sentistä 43 senttiin kilometriltä. Kaikkein rajuin tulon menetys on tulossa vuodessa yli 15 000 kilometriä ajaville. Heidän korvauksensa olisi jatkossa 15 000 kilometrin jälkeisiltä kilometreiltä 55 prosenttia siitä, mitä korvaus on tällä hetkellä.

TV-maksu pois – tilalle Yle-vero

Ensi vuoden alussa luovutaan televisiomaksusta ja otetaan käyttöön yleisradiovero. Veron tuotolla on tarkoitus kattaa Yleisradio Oy:n julkisen palvelun toiminnan kustannukset.

Lapsilisät jäihin

Lapsilisien indeksitarkastuksia hallitus esittää jäädytettäväksi kahdeksi vuodeksi. Hallituksen esityksen mukaan lapsilisä ei siis kahden vuoden ajan seuraisi yleistä hintatason kehitystä, ja lapsilisät säilyisivät vuoteen 2016 asti nykytasollaan.

Isälle korvamerkitty vapaa pitenemässä

Isyysvapaata ollaan pidentämässä niin, että vain isän käyttöön tarkoitettua vapaata olisi jatkossa 54 arkipäivää. Isyysvapaan ajalta maksetaan ansiotuloihin perustuvaa isyyspäivärahaa. Pidempi isyysvapaa ei lyhentäisi äitiys- tai vanhempainvapaata. Tavoitteena on lisätä isien pitämiä perhevapaita. Selvitysten mukaan isät käyttävät parhaiten heille erikseen korvamerkittyjä vapaita.

Kelakorvaukset pienemmiksi

Lääkekorvausmenoja hallitus aikoo vähentää laskemalla sekä lääkkeiden hintoja että potilaiden Kela-korvauksia. Paljon lääkkeistään maksavien potilaiden asemaa helpotettaisiin alentamalla vuotuista omavastuukattoa 670 euroon. Sairausvakuutuksesta korvattavien matkakustannusten matkakohtainen omavastuu nousisi viidellä eurolla reiluun 14 euroon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.