Mainos

Naisvangeilla paljon terveysongelmia

Naisvangit kärsivät monista sairauksista. Esimerkiksi huumeongelma on yli kahdella kolmesta ja kroonista maksatulehdusta hepatiitti C:tä sairastaa yli puolet naisvangeista, selviää vangeille parhaillaan tehtävästä terveyskartoituksesta.

Päihdeongelman ja fyysisten sairauksien lisäksi lähes joka toinen naisvangeista on ollut joskus psykiatrisessa sairaalahoidossa. Vähän useampi kertoo saaneensa lääkitystä psyykkisiin sairauksiin. Yleisiä mielenterveysongelmia ovat masennus, ahdistus ja erilaiset persoonallisuushäiriöt.

Lähes kaikki naisvangit tarvitsevat jonkinlaista hoitoa vankeusrangaistuksen aikana. Hämeenlinnan vankisairaalan ylilääkärin Päivi Viitasen mukaan psykiatriseen hoitoon pääsee nopeasti.

Rikosseuraamusviraston erityisasiantuntijan Vuokko Karsikkaan mukaan kaikkeen hoidontarpeeseen ei nykyisellään kuitenkaan pystytä millään vastaamaan.

- Esimerkiksi päihdekuntoutusta ei pystytä järjestämään kaikissa vankiloissa.

Kaksi kolmasosaa naisvangeista kärsii huumeongelmasta. Sekakäyttö on yleistä ja yleisin huume on amfetamiini. Päihdeongelman hoitaminen vankilassa olisi mielekästä, koska päihteiden käyttö lisää uusimisriskiä huomattavasti.

Miehille on lähes jokaisessa vankilassa osastoja, joissa tuetaan päihteetöntä elämäntapaa ja annetaan hoitoa. Naisvankien tarpeita tutkineen työryhmän mukaan naisvangeille suunnattua kuntoutusta on vain vähän ja se on satunnaista.

Uusi vankeuslaki heikensi naisten asemaa

Naisten tilannetta selittää naisvankien pieni osuus vankimäärästä ja pari vuotta sitten voimaan tullut uusi vankeuslaki, joka ripotteli naiset eri puolille Suomea.

- Tuli pieniä paikallisia osastoja, joihin palveluita ei ole oikein saatu järjestymään.

Karsikas sanoo, että ongelmia on ollut muun muassa osaavan henkilökunnan saamisessa. Lisäksi tehokkaaksi havaitun ryhmäkuntoutuksen järjestäminen on vaikeaa, kun naisia ei ole samassa vankilassa kuin nimeksi.

Työryhmä puoltaakin joidenkin naisvankien toimintojen keskittämistä. Karsikkaan mukaan olisi hyvä, jos naisvanki voisi osallistua tuomionsa aikana ryhmäkuntoutukseen vaikka toisessa vankilassa ja vapautua kuitenkin kotikonnuillaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.