Naistutkijat pakenevat yliopistoista - syynä palkkasyrjintä

Tieteentekijöiden liitto suhtautuu vakavasti jäsenkyselynsä tuloksiin. Yliopistojen naisopettajista jopa 72 prosenttia harkitsee työpaikan vaihtamista. Puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi Tieteentekijöiden liitosta pitää tulosta hälyttävänä.

– Yhtä syytä on vaikea sanoa mutta valistunut veikkaus olisi, että uusi palkkausjärjestelmä tai sen takana oleva arviointisysteemi on kohdellut miehiä vähän paremmin palkkauksessa kuin naisia.

Kyselystä selviää, että alle 50-vuotiaat ovat erityisen halukkaita jättämään yliopiston taakseen. Tulos ihmetyttää liitossa. Kaakkuriniemi sanoo, että jäsenkunnasta yli puolet on väitellyt tohtoriksi. Yleensä väitöskirja tehdään 35 - 40-vuotiaana.

– He ovat juuri sitä porukkaa, joiden pitäisi astua suurten ikäluokkien tilalle. Jos sitoutumishalu on tuota luokkaa, niin täytyy ihan ihmetellä, millä resursseilla tutkimusta tehdään jatkossa yliopistoissa, vai tehdäänkö huonompaa ja nopeampaa kuin tähän asti.

Kaakkuriniemen mukaan pätkätyöt ja uusi yliopistolaki ovat myös vaikuttaneet tuloksiin. Viime vuoden alusta lähtien yliopistot ovat olleet itsenäisiä laitoksia tai säätiöitä.

– Perinteisesti yliopistot ovat nauttineet siitä asemasta, että henkilökunta on sitoutunut työhön, tehnyt nurkumatta työtä eikä työtunteja ole laskettu kovin tarkkaan. Nyt kun yliopistot ovat eläneet puolitoista vuotta uudessa olomuodossa, niin tämä ei olekaan niin selvää.

Lue myös:

    Uusimmat