Naistenpäivänä marssittiin ympäri maailmaa oikeuksien kaventamista vastaan

Keskiviikkona vietettiin kansainvälistä naistenpäivää, jonka merkiksi useissa kaupungeissa ympäri maailman marssittiin naisten oikeuksien kaventamista vastaan.

Merkkipäivää vietettiin hyisessä ilmapiirissä, sillä useissa maissa naisten oikeudet ovat ottaneet takapakkia.

Mittavia mielenosoituksia nähtiin muun muassa Espanjassa, Meksikossa, Turkissa ja Pakistanissa. Espanjan Madridissa tuhannet naiset lähtivät kaduille.

– Isoäitini taistelivat sen puolesta, että meillä olisi tietyt vapaudet, jotka halutaan nyt riistää, kommentoi AFP:lle mielenosoittaja Mariam Ferradas, 52.

Turkin Istanbulissa tuhannet naiset uhmasivat paikallista mielenosoituskieltoa feministisellä yömarssilla, joka ei kuitenkaan päässyt päämääräänsä Taksimin aukiolle turvallisuusjoukkojen pystyttämien barrikadien vuoksi. Viranomaisia uhmattiin myös Pakistanissa.

Ranskassa naistenpäivän mielenosoitukset 150 eri kaupungissa yhdistyivät maassa käynnissä oleviin eläkeuudistuksen vastaisiin protesteihin. Vastustajat ovat luonnehtineet hallituksen kaavailemaa eläkeuudistusta epäreiluksi naisille.

Noin 20 naista uskaltautui mielenosoitukseen Kabulissa

Pienimuotoinen mielenosoitus nähtiin jopa talebanien johtamassa Afganistanissa, jota YK pitää naisten oikeuksien kannalta maailman pahimpana sortovaltana.

AFP:n toimittajan mukaan noin 20 naista kokoontui osoittamaan mieltään pääkaupunki Kabulissa. Äärivanhoillista islamintulkintaa kannattavien talebanien palattua valtaan Afganistanin naiset on käytännössä ajettu pois kaikesta julkisesta elämästä, eikä heitä ole päästetty esimerkiksi kouluihin.

YK on luonnehtinut Afganistanin tilannetta "sukupuoliapartheidiksi". Apartheid oli nimitys aikoinaan Etelä-Afrikan harjoittamalle rotuerottelupolitiikalle. Naistenpäivänä monien puheissa esiintyivät myös Iranin naisten pitkään jatkuneet mielenosoitukset.

Yhdysvalloissa aborttioikeuksia vastaan jatketut hyökkäykset ovat myös nostattaneet mielenosoituksia. Aborttioikeudet ovat kaventuneet tai käytännössä kadonneet monissa Yhdysvaltain osavaltioissa sen jälkeen, kun korkein oikeus kumosi aiemman perustuslaillisen aborttioikeuden taanneen päätöksensä.

Lue myös:

    Uusimmat