Mainos

Naistenpäivän marssijat vaativat parannuksia – "Anteeksi, että vaivaamme, mutta meitä tapetaan"

Kansainvälisenä naistenpäivänä keskiviikkona järjestetyissä mielenilmauksissa vaadittiin parannusta naisten kohtaamiin tasa-arvo-ongelmiin eri puolilla maailmaa. Mielenosoitusten painotukset vaihtelivat palkkatasa-arvosta naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. 

Latinalaisessa Amerikassa naistenpäivän marssien pääteemoja oli sukupuolittunut väkivalta. YK:n mukaan maanosassa sijaitsee puolet niistä maailman 25 maasta, joissa murhataan eniten naisia. 

– Nyt riittää, me tahdomme toisemme elävinä, luki yhdessä tuhansista Argentiinan presidentinpalatsille kokoontuneiden ihmisten heiluttamista kylteistä. 

– Anteeksi, että vaivaamme, mutta meitä tapetaan, todettiin toisessa. 

Tilastojen mukaan Argentiinassa nainen joutuu nykyisen tai entisen mieskumppaninsa surmaamaksi joka 30. tunti.  

Myös Espanjan marsseilla painotettiin naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan kitkemistä. Naisiin kohdistuva lähisuhdeväkivalta maassa on tilastojen mukaan kasvussa. Viime vuoden loka-joulukuussa tapauksia raportoitiin edellisvuoteen verrattuna 14 prosenttia enemmän, yhteensä 38402. 

– Sukupuolittuneelle väkivallalle on tultava loppu, tasa-arvo pitää saavuttaa ja lasikatto työelämässä murtaa, listasi Madridissa mieltään osoittanut Marta Garcia

Etelä-Aasiassa Bangladeshissa naisiin kohdistuvasta väkivallasta muistutettiin puolestaan tapahtumassa, jossa happoiskujen kohteeksi joutuneet ja niissä arpeutuneet naiset toimivat muotinäytöksen malleina. 

Turkissa presidenttiä kehotettiin juoksemaan 

Turkin marsseilla presidentti Recep Tayyip Erdoganin valtaoikeuksien laajentamisen vastustus kuului monissa iskulauseissa.  

– Tayyip, Tayyip, juokse, juokse, me olemme tulossa, Istanbulissa mieltään osoittaneet ihmiset huusivat. 

– Meidän täytyy taistella ruumiiseemme, työhömme ja mielipiteisiimme kohdistuvia hyökkäyksiä vastaan, Istanbulissa protestoinut Özlem Gül sanoi. 

– Emme anna periksi, turkkilaiset naiset jatkavat taistelua. 

Yhdysvaltain marsseilla kritisoitiin Trumpia 

Yhdysvaltain mielenilmauksissa huomio kiinnittyi eritoten presidentti Donald Trumpin hallinnon politiikkaan. 

Marsseilla esimerkiksi New Yorkissa ja Washingtonissa vastustettiin muun muassa päätöstä leikata kehitysapua terveydenhuollon projekteilta, jotka tarjoavat naisille abortteja.  

– Toivomme, ettei tässä mene neljää vuotta, mutta jatkamme niin kauan kuin on pakko, sanoi New Yorkissa marssinut Arielle Datz

Osa marssijoista muistutti, ettei kyse ole pelkästään uuden hallinnon vastustamisesta, vaan epäkohdat olivat olemassa jo aiemmin. 

– Trumpin vastustaminen on osa marssia, mutta se ei ole kaikki, mikä tähän liittyy. Tämä on mielenosoitus naisten puolesta, sanoi Corey Ford, joka kertoi tulleensa marssille solidaarisuudesta naiskollegoitaan kohtaan. 

Työelämän tasa-arvo sekä palkkakysymykset olivat myös vahvasti esillä Yhdysvaltain mielenilmauksissa. 

– Palkkaerot ovat aivan naurettavat, siksi olemme tänään lakossa, osoittaaksemme naisten arvon, sanoi Los Angelesissa mieltä osoittanut Chelsey Goodan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.