Naistenpäivä innosti mielenosoituksiin

Kansainvälinen naistenpäivä innosti eilen mielenosoituksiin eri puolilla maailmaa. Protestit käsittelivät erilaisia naisten elämään liittyviä epäkohtia.

Irakissa vaadittiin naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista sekä yhtäläisiä oikeuksia miesten kanssa. Bagdadiin kokoontuneet mielenosoittajat edustivat Irakin eri etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai otti naistenpäivän puheessaan kielteisen kannan järjestettyihin avioliittoihin, ja sanoi että Taleban-liikkeen pelko estää monien afganistanilaistyttöjen koulukäynnin. YK:n mukaan jopa 80 prosenttia Afganistanin naisista pakotetaan naimisiin, ja lähes kaksi kolmesta joutuu naimisiin ennen kuin täyttää lain sallimat 16 vuotta.

Afganistanin naapurimaista Pakistanissa protestoitiin kunniamurhia ja joukkoraiskauksia vastaan, Intiassa taas vedottiin naispuolisten sikiöiden valikoivan abortoinnin lopettamiseksi. Abortti kuohutti tunteita myös Euroopassa: sekä Italiassa että Puolassa osoitettiin mieltä sallivan aborttilainsäädännön puolesta.

Naistenpäivää vietettiin myös kommunistisessa Pohjois-Koreassa, jossa naisia kehotettiin näyttämään muulle maailmalle esimerkkiä ja hylkäämään paheellinen länsimainen muoti.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat