Naistenpäivä herätti EU:n

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen täysistunnossaan useita naisten asemaa ja tasa-arvoa parantavia mietintöjä. Mahdollisesti niistä käytyjen keskustelujen ajoittuminen naistenpäiväksi vaikutti siihen, että esitykset menivät läpi ilman suurempia muutoksia.

Eniten keskustelua aiheutti Heidi Hautalan mietintö, jossa vaaditaan ottamaan huomioon naisten erityisongelmat tehtäessä terveyspoliittisia päätöksiä. Naiset kärsivät eri tavoin mm. sydän- ja verisuonitaudeista sekä diabeteksestä. Hautalan mukaan naisiin kohdistuu myös lukuisia uudenlaisia terveysuhkia. Tällaisia ovat mm. yksinhuoltajien paineet sekä masennus, anoreksia ja bulimia, jotka myös kohdistuvat erityisesti naisiin. Tällaisten ongelmien luonne ja syyt olisi Hautalan mukaan tunnistettava.

Suurinta huomiota Hautalan esityksessä nostatti kysymys abortin laillistamisesta. Hautalan mietinnössä esitetään abortin laillistamista koko EU:n alueella, jos tietyt, lähinnä terveydelliset tekijät sitä edellyttävät. Aborttisäädösten hyväksyminen EU:n parlamentissa on poikkeuksellista, koska monissa maissa abortteja ei hyväksytä. Hautalan mukaan etenkin irlantilaistoimittajat olivat asiasta kiinnostuneita.

-Abortin osalta esitys on erittäin maltillinen, muutoin se ei olisi mennyt läpi, Hautala arvioi hyväksyttyä mietintöään. Hautala korostaa, että unioni on sitoutunut Amsterdamin sopimuksessa siihen, että sekä sukupuolten välinen tasa-arvo että kansanterveys otetaan huomioon kaikessa unionin politiikassa. Hautala muistutti, että naiset ovat kuitenkin heikosti edustettuina myös terveydenhuollon päätöksen teossa. Mietintö menee seuraavaksi komission käsiteltäväksi.

Komissio joutui peräytymään

Hautalan mukaan suuri voitto parlamentille oli luxemburgilaisen Astrid Lullingin sukupuolten syrjintää koskevan mietinnön hyväksyminen. Se vie EU:n tasa-arvonäkemyksiä enemmän "suomalaiseen suuntaan", Hautala kiitteli.

-Parlamentin päätös johtaa siihen, että komission on vedettävä oma, Amsterdamin sopimukseen nähden liian varovainen direktiiviesityksensä pois. Mietintö koskee sukupuolten tasa-arvoa lähinnä työnhakua ja nimityksiä koskevissa kysymyksissä.

Komissio aikoo kuunnella lainopillisia neuvonantajiaan ja tehdä sen jälkeen päätöksen uuden direktiiviehdotuksen antamisesta. Kolmas parlamentin käsittelemä mietintö koski tasa-arvon ulottumista kaikille yhteiskunnan sektoreille ns. läpäisyperiaatteella. Tiistaina hyväksyttiin myös komission julkilausuma naisiin kohdistuvasta väkivallasta. EU on pitkää tukenut kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoisjärjestöjen toimintaa naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Uusi Daphne-ohjelma sisällyttää myös Keski- ja Itä-Euroopan maiden kansalaisjärjestöt yhteistyön piiriin. Vuosi 1999 on julistettu naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseksi vuodeksi.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat