Naisten vaarallinen villitys: Stressaan, olen siis arvokas

Yhä useammat naiset tarvitsevat stressiä, jotta tuntisivat itsensä arvokkaiksi ja tuottaviksi. Moni on koukussa kiireeseen.

Amerikkalaisen psykologien liiton, American Psychological Associationin mukaan yli puolet naisista on hyvin stressaantuneita. Harva kuitenkaan tekee asialle mitään: moni nauttii stressistä, koska kiire ja äärimmilleen venyminen on työpaikalla kunnia-asia.

Stressi vapauttaa kehossa sarjan erilaisia hormoneja, ja kiireen aiheuttamat tuntemukset voivat jopa aiheuttaa addiktion, kertoo womenshealthmag.com.

– Tutkimusten mukaan naiset tasapainoilevat monen roolin välillä jo nuorina. Tämä johtaa siihen, että he elävät stressistä ja kokevat syyllisyyttä tehdessään vain yhtä asiaa kerrallaan. He tottuvat adrenaliinipiikkiin ja tulkitsevat stressin lopulta tuottavuutta lisääväksi voimaksi, eivät terveysongelmia aiheuttavaksi tilaksi, sanoo tohtori ja psykologian professori KaMala Thomas.

– Nuoret naiset uskovat, että ovat laiskoja, jos eivät työskentele joka päivän joka sekunti. Heitä hävettää pitää taukoja. He uskovat, etteivät ole hyviä ihmisiä, jos eivät puske töitä äärirajoilla. Stressistä on tullut moraaliasia, toteaa kliininen psykologi Steve Orma.

Stressihormoneista on myös hyötyä: esimerkiksi kortisoli auttaa aivoja toimimaan nopeasti kriisissä. Ongelmia syntyy, kun stressistä tulee olemisen ja elämisen perustila.

Kortisoliarvojen kuuluu nousta, ja laskea sen jälkeen nopeasti, ei jäädä pitkäksi aikaa koholle. Kun stressi jatkuu kauan, kehossa alkaa tapahtua tuhoja: kortisolivarastot tyhjenevät, B-vitamiinit ja ravintoaineet alkavat kadota, kolesteroli ja verenpaine sekä veren sokeriarvot nousevat. Pitkäaikainen stressi vaikuttaa jopa muistiin, hedelmällisyyteen ja kehon immuunipuolustukseen.

Stressaamisesta ei kaiken kukkuraksi ole edes hyötyä: töiden paiskiminen päivän joka sekunti ei suinkaan lisää työtehoa, sillä suurin työkyvyttömyysvapaiden aiheuttaja on stressi, muistuttaa womenshealthmag.com.

Mitä stressille voi tehdä?

Ala tarkkailla omaa käyttäytymistäsi. Lakkaa hehkuttamasta, miten oletkaan "niin kiireinen" ja "valtavan stressaantunut". Tämä valituksen muoto on pelkkää palkintojen kalastelua terveytesi kustannuksella. Lakkaa palkitsemasta työtovereitasi samasta syystä: älä anna heille kiitosta siitä, etteivät he malta syödä tai nukkua töiden vuoksi.

Älä kisaile työkavereiden kanssa. Jos työtoverisi painaa hommia kymmenen tuntia päivässä, sinun ei tarvitse tai kannata tehdä samoin. Kysy ystävältäsi, miten hän aikoo rentoutua ja hoitaa itseään. Kenties voisitte tehdä jotakin yhdessä?

Katso kalenteriasi realistisin silmin. Poista tarpeettomat tai järjettömän paljon aikaa vievät hommat. Täytyykö sinun tosiaan käyttää pikaviestimiä tai lukea henkilökohtaista mailiasi töissä? Ota pieniä askelia, ja pyydä tarvittaessa apua. Keskity yhteen hommaan kerrallaan.

MTV3/Helmi

Lähde: Womenshealthmag.com

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja