Mainos

Naisten syrjintä on edelleenkin hyvin laajaa

Yli 60 miljoonaa naista, joiden pitäisi olla elossa, on "kateissa" sukupuolisen syrjinnän ja väkivallan takia, sanotaan YK:n lastenjärjestön Unicefin tuoreessa raportissa. Raportin mukaan naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta onkin tänä päivänä maailman yleisin ihmisoikeusrikkomus.

Kansankuntien edistys -niminen raportti julkaistaan Lontoossa tänään. Se kertoo, miten valtiot ovat edistyneet lasten hyvinvoinnin perusaloilla kuten alkeiskoulutuksessa ja terveydenhoidossa. Samalla se kartoittaa kehitysohjelmissa vähemmän näkyviä puolia kuten väkivaltaa naisia ja tyttöjä kohtaan ja nuorten rikollisten kohtelua oikeusjärjestelmässä.

Väkivalta naisia ja tyttöjä kohtaan on joko räikeän avointa tai lähes huomaamatonta, syvälle kulttuuriin juurtunutta. Raportti kertoo, että Yhdysvalloissa joka yhdeksäs sekunti naista pahoinpitelee hänen intiimi kumppaninsa. Naisten väheksyminen ja poikalasten suosiminen etenkin Etelä- ja Länsi-Aasiassa, Kiinassa ja Pohjois-Afrikassa on taas johtanut siihen, että yli 60 miljoonaa naista, joiden tilastojen mukaan pitäisi olla elossa, on "kadonnut". Katoamisen syy on usein murha. Eräät kulttuurit hyväksyvät uskottoman tai tottelemattoman vaimon surmaamisen. Intiassa murhataan joka vuosi noin 5000 naista liian vähäisten myötäjäisten takia.

Raportin mukaan raiskausta on käytetty sota-aseena ikijoista lähtien ja käytäntö on jatkunut viime vuosina. Bosnia-Hertsegovinassa raiskattiin äskeisen sodan aikana yli 2000 musliminaista. Ruandassa raiskattiin yhden vuoden aikana noin 15000 naista. Raiskaukset johtavat joillakin alueilla pakkoavioliittoihin. Latinalaisessa Amerikassa on 12 maata, joissa raiskaaja saa tekonsa anteeksi, jos hän tarjoutuu naimaan uhrinsa ja tämä suostuu avioliittoon.

Unicef on ylipäänsä sitä mieltä, että väkivalta naisia kohtaan on arvioitua paljon laajempaa. Raportissa arvioidaan, että raiskauksen uhriksi joutuu yksi kustakin seitsemästä tai viidestä naisesta. Lisäksi raiskaustapauksista suurin osa pysyy salassa. Vain yksi kustakin 100 naisesta tekee ilmoituksen raiskauksesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.