Mainos

Naisten suhtautuminen vaihdevuosiin muuttunut

Vaihdevuosissa elävä nainen - kuumia aaltoja, yöhikoilua, äkäisyyttä? Valtiotieteen lisensiaatti Ilka Kankaan mukaan valtaosalle naisista vaihdevuodet eivät ole likikään niin hankala kokemus kuin mitä vaikkapa naistenlehtien jutuista ja monien lääkäreiden puheista voisi päätellä.

Suurin osa naisista suhtautuu vaihdevuosiin hyvin tervejärkisesti eikä pidä niihin liittyviä oireita mitenkään elämänsä keskipisteinä.

Kangas nostaakin suuremmaksi ongelmaksi meidän luutuneet käsityksemme naisten vanhenemisesta. Keski-ikäiset naiset törmäävät ikävuosien myötä kielteisiin ennakkoluuloihin, syrjintään ja vihamielisyyteen. -On ihan ymmärrettävää, että ne alkavat kiukuttaa naisia!

Keski-ikäisen naisen elämä on Kankaan mukaan kaikkiaan niin monimuotoista, että on vaikea erottaa mikä on vaihdevuosista, mikä jostakin muusta johtuvaa. Eläkkeelle siirtyminen tai lasten muuttaminen kotoa ovat nekin yhtä lailla elämää järisyttäviä kokemuksia. Ja fyysisistä oireista esimerkiksi kuumien aaltojen, punastumisen tuntemuksia voi tulla myös jännittämisestä, punaviinin juonnista tai voimakkaista mausteista. Noin 50-70 prosentilla naisista on arvioitu olevan vaihdevuosissa jotakin oireita.

Kankaan huomenna tarkastettava sosiologian alan väitöstyö perustuu 50-60-vuotiaiden naisten teemahaastatteluihin, muisteluryhmän kirjoittamiin teksteihin ja niiden pohjalta käytyihin keskusteluihin sekä Kauneus ja Terveys -lehden vaihdevuosia käsitteleviin juttuihin vuosilta 1955-94.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.