Mainos

Naisten seksuaalisuus entistä hyväksyttävämpää

Väestöliiton tutkijan mukaan naisilla on nykyisin aiempaa enemmän seksikumppaneita, he nauttivat yhdynnöistä entistä enemmän ja tyydyttävät itseään useammin.

Naisen mahdollisuudet toteuttaa itseään myös seksuaalisesti ovat lisääntyneet koko ajan. Väestöliiton dosentin Osmo Kontulan mukaan seksuaaliasiat ovat tulleet naisille yhä tärkeämmiksi.

Samalla asenteet naisten seksuaalisuuteen ovat muuttuneet sallivammiksi. Esimerkiksi vielä kesken olevan tutkimuksen mukaan pohjoismaiset yliopisto-opiskelijat sallivat naisille seksuaalista aloitteellisuutta, mitä ei sallita miehille.

Naisten seksuaalikäyttäytyminen on muuttunut samaa tahtia asenteiden kanssa. Naisilla on Kontulan mukaan nykyisin aiempaa enemmän seksikumppaneita, he nauttivat yhdynnöistä entistä enemmän ja tyydyttävät itseään useammin. Toisaalta viimeaikaisten tutkimusten mukaan naiset haluavat kuitenkin entistä useammin sitoa seksuaalikokemuksensa vakiintuneeseen ja uskolliseen parisuhteeseen.

Kontulan mukaan unohtuu kuitenkin turhan helposti, että naisia on seksuaaliasioissakin moneen junaan.

-Samalla, kun toiset kaipaavat seksin sijaan läheisyyttä, toiset kokevat, etteivät tule toimeen ilman seksiä. Jälkimmäinen joukko on suuri vähemmistö, jota ei yleensä huomioida.

Seksi paranee iän myötä

Vaikka suhtautuminen naisten seksuaalisuuteen on parantunut koko vuosikymmenen ajan, Kontula näkee suuren muutoksen alkaneen 1960-luvun seksuaalisesta vallankumouksesta ja toisaalta naisten koulutuksen ja taloudellisen hyvinvoinnin kasvusta.

Muutoksesta kertoo hyvin se, että nykyisin naisilla on keskimäärin takanaan kymmenen vuotta seksielämää ennen avioliittoa, kun viime vuosisadan alkupuolella se vasta alkoi papin aamenesta.

Samalla naisten ensimmäinen yhdyntä on aikaistunut. Vielä 1920-luvun vaihteessa syntyneet naiset kokivat ensimmäisen yhdyntänsä yli 22-vuotiaina. Runsaat 50 vuotta myöhemmin syntyneet naiset aloittivat yhdynnät keskimäärin alle 17-vuotiaina - samaan aikaan kuin miehetkin.

Kontula pitää mahdollisena, että seksistä tulee naisille tulevaisuudessa pätemisen alue.

-Muutos tapahtuu sukupolvittain. Vuosisadan alkupuolella syntyneet naiset eivät muuta tapojaan, Kontula tarkentaa.

Hänen mukaansa naiset silti nauttivat ja ovat ylpeitä seksistä iän myötä yhä enemmän, vaikka he korostavatkin seksuaalisuuttaan iän karttuessa aiempaa vähemmän.

Turvallisuutta ja jännitystä

Kontulan mielestä naisten tämänhetkiset arvot ovat hieman ristiriitaisia.

-Vaikka kolme neljästä naisesta on valmis näkemään vaivaa seksisuhteessa, kahdelle viidestä intohimo ja seksi eivät ole oleellinen osa elämää.

Samoin valtaosa naisista arvostaa parisuhteen turvallisuutta ja luotettavuutta. Silti puolet naisista kaipaa seksielämäänsä jännitystä ja yllättävyyttä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.