Mainos

Naisten seksuaalinen haluttomuus tavallista

Naisen haluttomuuden taustalla voivat olla muun muassa parisuhteen ongelmat tai seksuaaliset toimintahäiriöt.

Seksuaalinen haluttomuus on varsin tavallinen naisten ongelma, kirjoittaa tuore Lääkärilehti. Haluttomuusongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina.

Syitä on useita, kuten parisuhteen ongelmat, kiinnostuksen puute ja fyysiset ja psyykkiset vaivat. Seksuaalisia toimintahäiriöitä on jopa 60 prosentilla parisuhteessa olevista naisista.

Artikkelin naisten haluttomuudesta ovat kirjoittaneet terveyskeskuslääkäri ja kliininen seksologi Mia Venhola ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Kirjoittajien mukaan naisen seksuaalinen haluttomuus on usein kiinni iästä ja voi vaihdella elämän aikana eri elämäntilanteissa. Esimerkiksi useilla pienten lasten äideillä ja vaihdevuosi-ikäisillä naisilla seksuaalinen halukkuus vähenee. Myös oma sairastaminen tai puolison tilanne vaikuttavat.

Koska haluttomuuteen on niin monia syitä, ongelman hoitaminen vaatii Brusilan ja Venholan mielestä huolellista kokonaistilanteen kartoittamista. Tavallisesti hoitoon hakeutunut nainen kokee haluttomuuden syyksi uupumuksen ja väsymyksen, ristiriidan kodin ja työn välillä. Pienet lapset tarvitsevat jatkuvaa hoivaa, ja parisuhteen ylläpito kärsii.

Naiset tarvitsevat yleensä halunsa herättäjäksi hellyyttä, läheisyyttä, koskettelua, seksuaalisia virikkeitä ja kauniita sanoja.

Venhola ja Brusila toteavat, että kaikki naiset eivät ole kiinnostuneita seksistä ja osa haluttomista ei koe jäävänsä mistään paitsi.

- Jotkut haluavat elää yksin ilman kumppania, ja se olkoon heidän oikeutensa. Useimmat toivovat rinnalleen toista ihmistä. Parisuhteessa kumppanin toiveitten ja tarpeiden tyydyttäminen kuuluu ottaa huomioon, lääkärit kirjoittavat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.