Naisten osuutta lisätään teollisuudessa

Naisia vokotellaan tekniikan ja teollisuuden palvelukseen valtakunnallisella koulutusprojektilla. Ammatillisen koulutuksen ohella myös työpaikkojen olosuhteita pyritään muuttamaan paremmin naisten vaatimuksia vastaavaksi.

Teollisuus aikoo puolestaan tarjota naisille merkittävästi työpaikkoja mm. paperi-, puu-, metalli-, elektroniikka- ja kemian teollisuudessa.

Nyt 11 paikkakunnalla käynnistyvä hanke on suurelta osin Euroopan unionin Sosiaalirahaston rahoittama. Sen kokemuksia käytetään hyväksi myös EU:n teollisuudessa ja koulutuksessa.

"Naiset ja teollisuuden ammatillinen koulutus" -nimisen projektin taustalla on laaja edustus teollisuuden työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä. Mukana on myös useita ammattioppilaitoksia ja parikymmentä suurta ja pienempää yritystä.

Kokeilupaikkakunnat ovat Imatra, Jyväskylä, Jämsänkoski, Kausala, Kouvola, Kuusankoski, Lahti, Lappeenranta, Suolahti, Turku ja Äänekoski.

Naispula huolettaa työnantajaliittoja

Naisten vähäisyys teollisuudessa on nousemassa jo muuksikin kuin pelkäksi tasa-arvokysymykseksi: esimerkiksi tänä syksynä metallialan ammatillisen koulutukseen pyrkineistä vain kaksi prosenttia oli naisia.

Naisten puutteesta ollaan siinä määrin huolestuneita, että hanketta ajetaan "kolmikantaperiaatteella": mukana ovat niin teollisuuden työnantajien kuin työntekijöidenkin järjestöt. Valtion taholta mukana on työ- sekä sosiaali- ja terveysministeriön, opetushallituksen ja tasa-arvovaltuutetun toimiston asiantuntijoita.

Perinteistä jakoa naisten ja miesten ammatteihin halutaan rikkoa etenkin asenteiden muuttamisella.
-Mielikuvat teollisuustöiden palkoista, likaisuudesta tai raskaudesta ovat pääosin vääriä, perustelee Teollisuuden ja Työnantajien Keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma työnantajien kiinnostusta hankkeeseen.
-Monessa tapauksessa naisten palkat ovat teollisuudessa korkeampia kuin muilla samalla koulutuksella.
Koroma painottaa, että juuri teknisen alan koulutuksella naistenkin palkat kohoavat entisestä. Teollisuustyönantajat ovat aiemmin suunnanneet laajan kampanjan saadakseen palvelukseensa enemmän nuoria työntekijöitä.

Tytöilläkin tilaisuus päästä palkoille

Myös johtaja Tuulikki Kannisto SAK:sta neuvoo naisia käyttämään koulutuksen tuomaa tilaisuutta hyväkseen.
-Teollisuuden palveluksessa oleva työvoima on ikääntymässä, ja nuorilla naisilla on nyt mahdollisuus päästä ammatillisen koulutuksen kautta paremmin palkattuihin tehtäviin, Kannisto sanoo.
Kannisto mainitsee esimerkkinä paperiteollisuuden, jonka henkilöstöstä yli puolet on yli 45-vuotiaita.

SAK:n piirissä naisten ongelmaksi nähdään yhä mm. työajat, jotka eivät teollisuudessa usein suosi perheellisiä naisia. Koroman mukaan työnantajien piirissä on halukkuutta myös sellaisiin työaikajoustoihin, jotka sopivat perheellisille naisille.

EU rahoittaa 40 prosentilla

Taloudellisen Tiedotustoimiston vetämä hanke on osa EU:n New Opportunities for Women (NOW) -projektia. Suomalaisprojektin 7,7 miljoonan markan rahoituksesta 40 prosenttia tulee EU:lta. Lopun maksavat ministeriöt ja liitot.

Vuoden 1998 loppuun kestävä projekti keskittyy aluksi asenteiden muuttamiseen. Keinoina ovat työelämään tutustuttaminen yrityksissä ja kummitoiminta, jossa kokeneemmat työntekijät perehdyttävät tyttöjä teollisuustyön eri puoliin.

Yhteistyötä viritellään ammatillisten oppilaitosten ohella myös peruskoulujen ja lukioiden sekä kotien suuntaan. Toiminta ulotetaan myös internetiin ja kansainväliseen yhteistyöhön. Projektissa ovat mukana Huddersfieldin yliopisto Englannissa sekä Corkin alueen tekniset opistot Irlannissa.

Kokemuksia ja toimintamalleja pyritään projektin päättymisen jälkeenkin laajentamaan kokeiluyritysten ulkopuolelle koko teollisuuden ja ammatillisen koulutuksen tarpeisiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat