Naisten kokonaiseläke yhä miesten eläkettä pienempi

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan ero naisten ja miesten kokonaiseläkkeissä on huolestuttavan suuri.

Naisten eläkkeet ovat edelleen pienempiä kuin miesten. Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2005 naisten kokonaiseläke oli noin 300 euroa pienempi kuin miesten.

Vaikka sukupuolien välinen eläke-ero kaventui neljä prosenttia vuosien 1995-2005 aikana, olivat naisten eläkkeet vuonna 2005 vain 78 prosenttia miesten eläkkeistä.

Eroja naisten ja miesten eläketurvaan syntyy, koska naisilla on matalampi palkkataso ja lyhyempi työura kuin miehillä. Lisäksi naiset työskentelevät miehiä useammin osa-aikatyössä.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan ero on huolestuttavan suuri. Hyssälä on huolissaan erityisesti siitä, että tilastojen mukana nuoret naiset ovat edelleen yliedustettuina määräaikaisissa työsuhteissa.

- Jos nuoret naiset ovat miehiä useammin pätkätyösuhteissa, naisten eläkkeet jäävät jatkossakin pienemmiksi kuin miesten eläkkeet, Hyssälä sanoo.

Lisäksi pienten lasten hoitaminen kotona rajoittaa edelleen enemmän naisten kuin miesten työssäkäyntiä. Hyssälän mukaan sosiaaliturvassa onkin selviä aukkoja, jotka ovat syntyneet muun muassa työsuhteiden muuttuessa entistä useammin määräaikaisiksi.

- Nyt tarvittaisiin mallia, jossa yhdistyy jouhevasti sosiaaliturva ja työnteko. Nämä ongelmat vaikuttavat myös naisten eläketurvan tasoon, ja niihin voidaan puuttua sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen yhteydessä, Hyssälä sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat