Naisten ja miesten sairauslomien syyt erilaiset

Naisilla on noin 25-30 prosenttia enemmän sairauspoissaoloja kuin miehillä. Naisten poissaolot johtuvat useammin esimerkiksi kotipaineista.

Työelämässä miehet ovat naisiin nähden etuoikeutettuja monellakin mittarilla tarkasteltuna. Silti naisten lukuisammat sairauspoissaolot eivät ainakaan suoraan johdu heidän asemastaan työelämässä tai muista psykososiaalisista paineista. Naisten ja miesten poissaoloille on myös osittain eri syitä, todetaan tuoreessa väitöskirjassa.

Naisilla enemmän poissaoloja

Tutkimuksen mukaan töiden ja työpaineiden vieminen kotiin lisää poissaoloja sekä miehillä että naisilla. Sen sijaan kotipaineiden siirtyminen töihin lisää poissaoloja erityisesti naisilla. Työ ja koti antavat työntekijöille terveyden voimavaroja, mutta voivat aiheuttaa myös kuormitusta ja terveysriskiä. Nämä psykososiaaliset tekijät eivät kuitenkaan suoraan selitä sitä, miksi naisilla on enemmän sairaspoissaoloja kuin miehillä. Takana on muita syitä.

Vaikka psykososiaaliset selittäjät otetaan huomioon, naisilla on noin 25-30 prosenttia enemmän sairaspoissaoloja kuin miehillä. Näin toteaa yhteiskuntatieteiden maisteri Ari Väänänen väitöksessään, joka tarkastettiin Tampereen yliopistossa tänään. Hän teki kyselytutkimuksen yksityisen ja julkisen sektorin työntekijöille ja yhdisti vastaukset poissaolorekistereihin.

Työelämän ongelmatiikkaa

Tutkimus osoitti, että naisten työt tarjosivat vähemmän itsenäisyyttä ja monipuolisuutta kuin miesten työt. Naiset myös saivat vähemmän kollegoiden ja esimiesten tukea kuin miehet. Miehillä on selkeämmät työroolit, ja he nauttivat paremmasta organisaatioilmapiiristä. Lisäksi naisilla on enemmän kotivastuuta. Naiset myös kantavat työpaineita kotiin jonkin verran enemmän kuin miehet. Yksityiselämässään naiset kokevat kuitenkin enemmän sosiaalisen verkoston tukea. Miehille työn korkea itsenäisyys lienee tärkeää, sillä se näyttää vähentävän poissaoloja. Sukupuolet suhtautuvat sosiaalisen tuen lähteisiin eri tavalla: naisilla sairauspoissaolojen riskiä vähentää vahva esimiehen tuki, miehillä taas työtovereiden tuki.

Tutkimus todistaa, että työssäkäyvät miehet ja naiset ovat haavoittuvia osittain erilaisille psykososiaalisille paineille, joita tulee työstä ja kotoa. Koska terveysriskit ovat osin erilaisia, työkykyä edistävän toiminnan pitäisi ottaa huomioon mies- ja naisvaltaisten työntekijäryhmien erityistarpeet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat