Mainos

Näistä syytteistä Berlusconi on livahtanut

Pääministeri Silvio Berlusconi voi joutua kohtaamaan häntä vastaan nostetut syytteet, kun Italian perustuslakituomioistuin päätti Berlusconin itselleen asettaman syytesuojan olevan perustuslain vastainen.

Berlusconin hymy voi hyytyä, jos pöydälle nostetaan kaikki häneen kohdistuneet rötöstelysyytteet.

Välttänyt lahjustuomioita

Berlusconia vastaan on nostettu syytteet kahdessa lahjusoikeudenkäynnissä. Perustuslakituomioistuimen päätöksen seurauksena kummatkin oikeudenkäynnit voivat jatkua.

Berlusconin syytetään antaneen brittiläiselle lakimiehelle David Millsille 600 000 dollarin lahjukset vuonna 1997, jotta tämä ei todistaisi häntä vastaan talousrikosoikeudenkäynneissä. Raha olisi tullut Berlusconin mediayhtiön Mediasetin salaisista varoista. Mills tuomittiin helmikuussa 4,5 vuoden vankeuteen.

Lisäksi Berlusconin syytetään tarjonneen lahjuksia useille senaattoreille vuonna 2007, jotta nämä liittyisivät hänen koalitioonsa. Berlusconi oli tuolloin oppositiojohtajana. Lisäksi Berlusconilla on tilillään lukuisia syytteitä veropetoksista.

Italian nykyinen pääministeri on lisäksi saanut 90-luvulla vankeutta laittomasta puoluerahoituksesta. 1970-luvulla Berlusconi on saanut tuomion kirjanpidon väärentämisestä. Tuomio kuitenkin kumottiin vuonna 2000.

Berlusconia vastaan on nostettu ainakin kuuteen kertaan syytteet korruptiosta. Hän on aina kieltänyt syytökset, eikä häntä ole kertaakaan tuomittu. Viimeisin oikeudenkäynti keskeytettiin helmikuussa 2008, jotta Berlusconilla olisi mahdollisuus keskittyä vaalikampanjointiinsa.

Berlusconin yksityiselämä tapetille

Silvio Berlusconi on hallinnut Italian julkisuutta aina vuodesta 1994 lähtien. Hänet valittiin kolmannelle kaudelle pääministeriksi vuonna 2008. Italialaiset näyttävät hyväksyneen hänen karismaattinen persoonansa ja "showmiehen" maineensa. Italialaiset ovat myös hyviä antamaan poliitikoille anteeksi heidän julkisuuteen vuotaneet henkilökohtaiset karikkonsa.

Viimeisen vuoden aikana kuitenkin Berlusconin henkilökohtaiset asiat ovat olleet enemmän julkisuudessa kuin poliittiset agendat. Julkisuutta hallitsevat Berlusconin naisseikkailut ja erilaiset juhlat. Myös hänen vaimonsa on halunnut eroa.

71-vuotiaalla Berlusconilla on silti ylen määrin vaikutusvaltaa. Hän on Italian kolmanneksi rikkain mies, median omistaja ja mukana vaikutusvaltaisessa urheilubisneksessä. Hänen on onnistunut välttää lukuisia syytteitä saaden äänestäjät loppujen lopuksi aina puolelleen.

Vuonna 2008 Berlusconi joutui vaalikampanjassaan taistelemaan talouden romahdusta vastaan. Vaaleissa hänen lupauksensa olivat vaatimattomia - verojen alennusta, valtion rahankäytön kontrollointia ja maan infrastruktuurin kehittämistä. Voitto kuitenkin tuli.

Vuonna 2009 Berlusconin vaimon tilitys päätyi lopulta tabloidlehtien etusivulle: Veronica Lario ilmoitti halustaan erota! Vaimosyytti miestään aviorikoksesta nuoren naisen kanssa. Tämän jälkeen monien italialaisten on ollut vaikeaa sulattaa pääministerin tekemisiä. Mopo oli karannut käsistä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.