Mainos

Näistä sikainfluenssaoireista heti lääkäriin: hengitysvaikeuksia, jatkuva oksentelu

Ensimmäisellä sikainfluenssan kuolonuhrilla Suomessa oli todettu hengitystien infektio. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yleisimpiä oireita sikainfluenssassa ovat äkillinen kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha.

Laitoksen nettisivuillaan julkaisemien ohjeiden mukaan ensimmäisistä lievistä oireista ei kuitenkaan tarvitse heti säikähtää, sillä niillä, jotka eivät kuulu riskiryhmiin (pitkäaikaissairaat ja raskaana olevat) tauti paranee yleensä noin viikon kotilevolla. Lääkärin tekemää taudinmääritystä tai lääkehoitoa ei tarvita. Laitos kehottaa pysymään kotona, kunnes kuume on laskenut ja muut oireet ovat vähenemässä.

Välittömästi terveyskeskukseen pitää ottaa yhteyttä, jos on vakavia oireita on tai kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmiin kuuluvat saavat useammin vakavan taudin tai jälkitauteja. Tarvittaessa potilaat otetaan hoidettavaksi terveyskeskukseen tai sairaalaan.

THL kertoo, että sikainfluenssa aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muutkin influenssavirukset. Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla. Muita mahdollisia oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys. Oksentelu ja ripuli eivät ole tavallisia influenssassa, mutta näitäkin oireita voi esiintyä. Lapsilla voi esiintyä vatsakipua.

Teollisuusmaissa ne, joilla tauti on varmistettu laboratoriotutkimuksella, ovat toistaiseksi enimmäkseen sairastaneet taudin, joka muisuttaa oireiltaan tavallista kausi-influenssaa. Mutta koska on kyse uudesta influenssaviruksesta on epidemian kulkua ja taudin vakavuutta vaikea ennustaa, muistuttaa THL.

Välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla

Jos lapsi sairastuu ja hänellä ilmenee yksikin influenssan yhteydessä esiintyvistä oireista, pitää hakeutua mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

THL kertoo, että tarkka tieto siitä sairastaako henkilö ylipäätään influenssaa tai mikä influenssavirus on aiheuttanut sairastumisen, selviää laboratoriokokeella.

Laboratoriokokeita tehdään kaikille sairaalahoitoa tarvitseville ja harkinnan mukaan riskiryhmiin kuuluville henkilöille (pitkäaikaissairaat ja raskaana olevat).

Välitöntä hoitoa vaativat oireet aikuisilla

Jos aikuinen sairastuu ja hänellä ilmenee yksikin seuraavista influenssan yhteydessä esiintyvistä oireista, pitää hakeutua mahdollisimman pian lääkärin hoitoon: hengitysvaikeuksia, kipua rinnassa, äkillinen huimaus (taulukossa lueteltu kaikki oireet).

(MTV3 - THL)

Katso Aaro Kajasteen juttu, ylilääkäri Ville Valtosen haastattelu ja Outi Airolan raportti Kokkolasta

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.