Mainos

Naissotilaiden vauvauutiset hämmentävät puolustusvoimissa

Upseeriliiton mukaan yhteiset ohjeistukset töitten järjestelystä naissotilaitten raskausaikana puuttuvat, ja käytännöt joukko-osastoissa vaihtelevat rajusti.

Pahimmillaan varuskunnissa on lähestytty jopa työsyrjintää. Upseeriliiton mukaan raskaana oleville naisupseereille on ehdotettu esimerkiksi sairauslomalle jäämistä tai heitä on yritetty siirtää huomattavasti vähempiarvoisiin työtehtäviin.

Liiton pääluottamusmies, kapteeni Mikko Valtanen kertoo, että raskauteen liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet viime syksyn ja tämän vuoden aikana.

- Upseerirakenteessa naisupseerit ovat nuorempia, koska heillä on ollut mahdollisuus tähän työhön vasta kymmenisen vuotta. Osalla heistä alkaa nyt olla perheen perustamisen aika.

Töitten järjestelystä raskausaikana määrätään vain hyvin väljästi yleisissä työterveysohjeissa ja puolustusvoimien omassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa.

Joukko-osastoissa päänvaivaa ovat tuottaneet esimerkiksi laivapalveluksen ja mastotöitten teettäminen odottavalla naissotilaalla. Raskasaseammunnoista on sentään jonkinlainen ohjeistus olemassa, Valtanen muistelee.

- Sotilaslääketieteen laitoksen pitäisi tehdä kattava selvitys, mitkä työt ovat vaarallisia raskauden aikana.

Upseeriliittoa huolettaa myös palkkatasa-arvo. Puolustusvoimissa palkkaus perustuu työn vaativuuteen. Jos upseeri joutuu toisiin työtehtäviin raskauden ajaksi, hänen palkkansa ei saisi laskea.

Uudet ohjeet tulossa

Pääesikunnassa ongelmiin on havahduttu, ja kevään aikana asiasta ollaan julkistamassa uutta ohjeistusta, kertoo juristi Vesa-Juhani Laine.

Vastuu on jäämässä pitkälti paikalliselle tasolle. Ajatuksena on, että kunkin raskaana olevan sotilaan työtehtävien vaarallisuus kartoitetaan erikseen. Sen jälkeen pohditaan yhdessä työterveyshuollon sekä raskaana olevan ja tämän esimiehen kanssa, kuinka työt järjestellään.

- On vaikea määritellä tiettyä raskausviikkoa, jonka jälkeen jotakin työtehtävää ei voi tehdä, Laine sanoo.

Miesvaltaisessa työyhteisössä voi tosin olla vaikea myöntää, jos ei raskauden takia pysty johonkin tehtävään. Laine peräänkuuluttaakin avoimen kulttuurin luomista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Sotilasaikakauslehti.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja