Mainos

Näissä kunnissa on valtava paine veroprosentin nostamiseen - katso oma kuntasi

Kunnissa on valtavat paineet veroäyrin korottamiseen, selviää Kuntaliiton laskelmista. Samalla kuntien välille on revennyt peräti kuuden prosenttiyksikön ero kunnallisveroissa.

Kuntaliiton tytäryhtiö Finnish Consulting Group Oy (FCG) laski kaikkien manner-Suomen kuntien veronkorotuspaineet vuoteen 2016 saakka kolmen eri vuosikatetavoitteen mukaan. Laskelma julkistettiin jo viime viikolla, mutta se on jäänyt erittäin vähälle huomiolle.

Mikä on vuosikate?

Vuosikate on kunnan tuloslaskelman välitulos, joka osoittaa sen tulorahoituksen, mikä juoksevien menojen maksamisen jälkeen jää käytettäväksi investointeihin, lainojen lyhennyksiin ja sijoituksiin. 

Veronkorotusten kärkeen nousee laskelmassa Kyyjärvi, jonka veroprosentti pitäisi nostaa 32,90 prosenttiin, jos kunta tavoittelisi vuosikatteeksi 100 prosenttia poistoista vuonna 2016. Jos vuosikatteeksi tavoitellaan 140:tä prosenttia poistoista, veroprosentti pitäisi nostaa jo 34,10 prosenttiin.

Laskelma osoittaa, että myös Kauniaisissa on veronkorotuspainetta. Jos kaupunki asettaa vuosikatetavoitteeksi alimman tason, 100 prosenttia poistoista, veronkorotuspaine on 1,9 prosenttiyksikköä eli veroprosentin pitäisi vuonna 2016 olla 18,40 tasapainoon pääsemiseksi. Jos vuosikatetavoite Kauniaisissa olisi kahden vuoden päästä 140 prosenttia, veroprosentin pitäisi olla jo 19,30.

Laskelman pohjana on tämän vuoden kunnallisveroprosentit sekä kuntien viime vuoden tilinpäätökset. Tänä vuonna monen kunnan taloustilanne on huonontunut entisestään mm. yritysten irtisanomisten ja lomautusten takia. 

Kuntaliiton mukaan osa korotustarpeista johtuu valtionosuuksien leikkauksista. 

Täksi vuodeksi veroja korotti 156 kuntaa. Kuntien pitää ilmoittaa ensi vuoden tulovero- ja kiinteistöveroprosenttinsa verohallinnolle viimeistään maanantaina 17. marraskuuta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.