Mainos

Näissä kaupungeissa et maksa asumisesta liikaa etkä liian vähän

Suomen keskiverroimpia kaupunkeja asumiskustannusten suhteen ovat muun muassa Kuopio, Tampere ja Porvoo. Näissä kaupungeissa maksetaan sekä vuokra- että omistusasunnoissa asumisesta hintaa, joka asettuu koko maan hintahaitarissa keskikohdalle.

Esimerkkejä keskiverroista asumiskuluista vuonna 2014:

Lapsiperhe 90  m² -omistusasunnossa. Asumiskulut keskimäärin 1300 euroa. Kaupunkeja, joissa hinnat tätä tasoa: Turku, Kuopio, Joensuu.

Lapsiperhe 90m² -vuokra-asunnossa. Asumiskulut keskimäärin 1000 euroa. Kaupunkeja: Porvoo, Tampere, Turku, Kotka, Kuopio.

Yksinasuva 30 m² -omistusasunnossa. Asumiskulut keskimäärin 490 euroa. Kaupunkeja: Hämeenlinna, Kuopio, Joensuu

Yksinasuva 30 m² -vuokra-asunnossa. Asumiskulut keskimäärin 480 euroa. Kaupunkeja: Lappeenranta, Joensuu, Kuopio, Porvoo. 

Omistusasunnoissa kuluiksi on laskettu lainakulut, yhtiövastike, sähkölasku ja vesimaksu. Vuokra-asunnoissa kulut muodostuvat vuokrasta, sähköstä ja vesimaksusta.

Lähde: PTT, Kiinteistöliitto, Omakotiliitto

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero mukaan sinkut maksavat asunnoistaan kuluja suhteessa enemmän kuin lapsiperheet.

– Suomessa ei ole tarpeeksi pieniä asuntoja, joten ne ovat kalliita. Sinkut joutuvatkin usein asumaan isommissa asunnoissa, ja myös siksi yksinasuvien asumiskulut ovat suhteessa suuremmat kuin lapsiperheillä, sanoo Kero

Kiinteistöliitto on tehnyt yhdessä Pellervon taloustutkimuksen sekä Omakotiliiton kanssa arviot lähivuosien asumiskustannuksista. Tutkijoiden pääviesti on, että lähivuosina asumiskulut tulevat nousemaan suhteessa enemmän kuin tulot.

Näyttäisi siltä, että erityisesti omistusasuntojen asumiskulut nousevat, kun taas vuokrien hinnat eivät nousisi niin paljon.  

– Oletamme, että parissa vuodessa talous lähtee vetämän paremmin, siitä tulee inflaatiopaineita ja markkinakorot nousevat ja sitä myötä omistusasumisen kustannukset nousevat. Vuokrien nousun oletetaan rauhoittuvan, sanoo Kero.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.