Näissä asioissa vihreät voi äänestää hallitusta vastaan

Oppositioon siirtynyt vihreät harkitsee äänestysratkaisujaan tapauskohtaisesti. Tänään välikysymysäänestyksessä vihreiden kansanedustajat äänestivät vielä tyhjää.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoo, että puolue äänestää hallitusta vastaan ainakin ydinvoimapäätöksissä. Alanko-Kahiluodon mukaan vihreät aikovat äänestää vastaan myös silloin, jos esimerkiksi SDP tuo esityksen lukukausimaksuista tai kokoomus haluaa lisätä sosiaaliturvan vastikkeellisuutta tavalla, jota vihreät ei hyväksy.

Vihreät saattaa äänestää myös lapsilisä- ja eläkepäätöksiä vastaan tai esittää omaa vaihtoehtoaan. Vihreiden mielestä SDP:n olisi pitänyt valita takuueläkkeen korotus. Vihreät pitää hankalana ja kalliina lapsilisäleikkauksen kompensointimallia, joka Alanko-Kahiluodon mukaan jättää myös väliinputoajia.

Vihreät voi äänestää lapsilisä- ja eläkepäätöksiä vastaan siitä huolimatta, että se oli budjettiriihessä mukana niistä päättämässä. Alanko-Kahiluodon mukaan Vihreät katsoo, että muut puolueet rikkoivat hallitusohjelmaa, ja vihreät on nyt oppositiopuolue.

Hallituksen läsnäolokuri tiukkenee

Vihreiden siirryttyä oppositioon hallituspuolueille jää eduskuntaan äärimmäisen niukka enemmistö. Hallituspuolueilla on puhemies poisluettuna 101 kansanedustajaa, jos kaikki ovat paikalla.

Hallituspuolueissa läsnäolokuri on siis jatkossa tiukka, äänestämään voi joutua tulemaan vaikka sairaana. Jos hallituksen esitys on kaatumassa ikään kuin vahingossa esimerkiksi poissaolojen takia, voi puhemies siirtää käsittelyä.

Jos hallituksen esitys kaatuisi, se voitaisiin tuoda uudestaan eduskuntaan.

Hallitus kaatuminen välikysymysäänestyksessä on hyvin epätodennäköistä. Jos näin kuitenkin sattuisi käymään, tästä ei seuraisi automaattisesti ennenaikaisia vaaleja.




Lue myös:

    Uusimmat