Näissä ammateissa koetaan eniten väkivaltaa

Työterveyslaitoksen Kunta10 -tutkimuksen mukaan eniten ruumiillista väkivaltaa ovat kokeneet koulunkäyntiavustajat. Myös erityisopettajat kokevat työssään väkivaltaa.

Palomiehiä uhkaillaan aseella

Kunta10 -tutkimuksen mukaan kuntasektorin työntekijöistä eniten aseella uhataan palomiehiä (4,0 prosenttia palomiehistä koki aseella uhkaamista vuonna 2012). Tämä johtuu tutkimusprofessori Jussi Vahteran mukaan palomiesten työnkuvasta:

– Ammattiryhmään kuuluu hyvin tyypillisesti palomies-sairaankuljettaja, joten nämä aseella uhkaamiset ovat tapahtuneet niissä tilanteissa, kun on oltu ambulanssin kanssa liikenteessä - ei siis tulipalotilanteissa, Työterveyslaitoksen Vahtera selventää.

Palomiehet - toisin kuin esimerkiksi poliisit - ovat mukana Kunta10 -tutkimuksessa, koska alueelliset pelastuslaitokset toimivat kuntien alaisuudessa.  

– Väkivallan kokeminen näissä ammateissa johtuu työnkuvasta. Esimerkiksi koulunkäyntiavustaja on työnsä kautta koko ajan oppilaan lähellä, ihan iholla. Senhän takia avustaja on otettu luokkaan, rauhoittamaan tilannetta tai oppilasta läsnäolollaan, kertoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen

Myös lastentarhanopettajat ovat kokeneet väkivaltaa työssään. Viiden eniten ruumiillista väkivaltaa kokeneen ammattiryhmän joukkoon mahtuvat myös lähi- ja sairaanhoitajat. 

Työterveyslaitoksen mukaan työpaikkaväkivalta on lisääntynyt 1980-luvulta lähtien, kun samalla muut väkivallan tyypit (perhe-, lähisuhde-, katu- ja ravintolaväkivalta) ovat pysyneet lähes paikallaan. 

Kunta10 -tutkimuksessa ovat mukana vain kuntasektorin työntekijät. Siinä eivät siis ole mukana esimerkiksi turvallisuusalan työntekijät (poliisit, vartijat), jotka kylläkin Työterveyslaitoksen mukaan ovat kaikkein riskialttiimpia työpaikkoja työväkivallan suhteen. 

Lue myös:

    Uusimmat