Mainos

Naispoliitikko kampanjoi Afganistanissa henkensä kaupalla

Afganistanin parlamentissa istuva Fawzya Gailani valmistautuu viikonvaihteessa järjestettäviin vaaleihin sananmukaisesti henkensä kaupalla.

Elokuussa viisi Gailanin kampanjatyöntekijää siepattiin ja tapettiin. Taleban ilmoittautui tekijäksi.

40-vuotias Gailani asuu Länsi-Afganistanissa sijaitsevassa Heratin kaupungissa. Iso osa seudusta on Taleban-liikkeen hallinnassa.

Kapinallisliike on uhannut kaikkia, jotka osallistuvat jollain tavoin vaaleihin. Viranomaisten mukaan suurin uhka kohdistuu nimenomaan naisiin. Naisehdokkaita pelotellaan eniten, ja he saavat jatkuvasti tappouhkauksia.

Fawzya Gailani on kuitenkin järkkymätön. Hän haluaa uusia paikkansa parlamentin alahuoneessa voidakseen ajaa naisten asiaa.

- On velvollisuuteni jatkaa taistelua, ja jos kuolen, niin koen tavallisen afganistanilaisnaisen kohtalon, Gailani summaa.

Teininä vihille ukkomiehen kanssa

Gailani vertaa taistelua naisten oikeuksien puolesta sotaan, jossa mullaheilla ja muilla miehillä on puolellaan kaikki tulivoima.

Talebanien viisi vuotta kestäneellä valtakaudella tytöt eivät saaneet käydä koulua, eivätkä naiset päässeet ulos muutoin kuin burkassa ja miespuolisten sukulaisten saattamina.

Taleban-hallinto kaatui vuonna 2001, mutta naisten asema on edelleen surkea. Koulutyttöjä vastaan tehdään kaasuhyökkäyksiä, ja politiikkaan astuneita naisia on jopa murhattu.

Maassa riittää myös kertomuksia, miten jo pikkutyttöjä kihlataan, vaihdetaan eläimiin tai annetaan vastineeksi veloista. Järjestettyä avioliittoa vastustavia nuoria naisia pidetään vankeina omissa kodeissaan ja surmataan perheen kunnian tähden.

Fawzya Gailanikin pakotettiin naimisiin 14-vuotiaana miehen kanssa, jolla oli ennestään jo yksi vaimo. Ensimmäisen lapsensa nuorikko sai 15-vuotiaana, ja kaikkiaan lapsia syntyi kymmenen. Kuusi heistä on elossa.

Nuoren naisen elämä muuttui, kun perhe pakeni sisällissodan vuoksi Iraniin 1980-luvulla. Hän oli haaveillut kouluun pääsystä, mikä toteutui uudessa maassa.

Palattuaan kotiin Heratiin Gailani avasi naisille tarkoitetun kuntosalin ja ryhtyi järjestämään luku- ja kirjoitustaito-opetusta.

Vaimo menestyi, mies löi

Fawzya Gailani on maksanut kovan hinnan siitä, että lähti politiikkaan. Kun hän vuonna 2005 tuli valituksi parlamenttiin, hän sai yli 14 000 ääntä. Hänen aviomiehensä sai vain 160 ja suuttui.

- Hän ei ollut lyönyt minua kovinkaan usein sitä ennen, Gailani muistelee.

- Mutta nyt hän oli niin kateellinen, että löi minua muutaman kerran. Lähdin pian sen jälkeen, enkä palannut.

Gailani sanoo pyrkineensä parlamenttiin saadakseen naisten äänen kuulumaan. Tehtävä ei ole helppo; hänen mukaansa paikallisten on vaikea ymmärtää, miksi hän puhuu naisten oikeuksista.

Nyt hän pelkää, että presidentti Hamid Karzai aikoo myydä naisten oikeudet saadakseen aikaan rauhan talebanien kanssa.

- Jos Taleban-liike hyväksyy perustuslakimme, kunnioittaa miesten ja naisten yhdenvertaisuutta, tämä (Karzain suunnitelma) on tervetullut. Mutta me tiedämme, että näin ei tapahdu, Gailani lataa.

Hän ei luota Karzaihin enkä talebaneihin, ja sanoo kertoneensa tämän myös parlamentissa.

- Toivon kuitenkin, että saamme kaikki elää kuten ihmiset. Että naisilla on lain mukaan samat oikeudet kuin kaikilla ihmisillä.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.