Mainos

Naispappeuskiista repii kirkkoa

Naispappeuden vastustajat tiivistävät rivejään. Osa jättää kirkon, mikäli naispappeutta vastustavia pappeja ryhdytään rankaisemaan.

Naispappeutta vastustavien pastoreiden ympärille on muodostunut kirkon sisälle tiivis tukiverkosto. Pääasiassa vanhoillisten herätysliikkeiden jäsenistä koostuvaan yhteisöön kuuluu noin sata pappia ja tuhansia seurakuntalaisia.

Naispappien kanssa alttariyhteistyöstä jyrkästi kieltäytyvän kappalaisen Jari Rankisen ei tarvitse saarnata tyhjille seinille, vaan kiirastorstain ehtoollisjumalanpalveluksessa Vammalassa Sammaljoen kirkossa tungeksii väkeä.

Turun tuomiokapitulissa Rankista vastaan vireillä oleva kurinpitomenettely voi tietää pappisviran menetystä kirkkokansan vastustuksesta huolimatta.

- Jos Jari pistetään ulos, tarvitaan kaksi pätevää pastoria paikkaamaan hänen jättämänsä aukko. Hän on tehokas, korkeatasoinen mies. Raamattuun pitäytyvä, Seppo Kulju kertoo.

- Mä koen, että tänne meidän seurakuntaan ja Kristuksen perheenjäseneksi mahtuu molemmilla vakaumuksilla. Mä olen hyvin surullinen tästä tilanteesta, Kristiina Vuorenoja vetoaa.

- Kun ei ne tunne raamattua. Tarttis jonkun viedä niille raamattu ja käskeä lukea. Siinä se on piispojen vika, Salli Ristevirta napauttaa.

Evankelisten eturintamassa

Rankinen edustaa luterilaisen kirkon yhtä suurimmista herätysliikkeistä: evankelisuutta. Hänen suurin tukijajoukkonsa tulee liikkeen piiristä.

Ymmärtäjiä Rankisella ja noin sadalla muulla naispappeutta vastustavalla paimenella on myös muissa kirkon herätysliikkeissä. Tähän niin sanottuun tunnustukselliseen yhteisöön kuuluu esikoislestadiolaisia, rukoilevaisia sekä kansanlähetyksen jäseniä.

- Hyvin merkittävää on se seurakuntalaisten tuki, rukoukset ja muu tuki, mitä saan. Se merkitsee hyvin paljon, Rankinen painottaa.

Herätysliikkeiden historiaan perehtynyt tutkija uskoo, että vanhoillisesti ajatteleva väki lähtee, mikäli naispappeutta vastustavia kirkonmiehiä ryhdytään rankaisemaan.

- Nyt tilanne on selvästi kärjistynyt siihen malliin. Selvästi on ajauduttu sellaiseen kärjistyneeseen tilanteeseen, että jotakin täytyy tapahtua. Mikään helppo ratkaisu se ei äärikonservatiiveille tule olemaan. Kuitenkin puhutaan ihmisistä, jotka ovat lapsesta saakka kasvaneet kiinni kirkkoon ja kirkko on heille monellakin tapaa rakas, dosentti Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskuksesta kertoo.

Rankinenkaan ei toivo kirkosta erottamista.

- Toive on se, että saataisiin jatkaa tässä kirkossa, jossa on oltu ja saataisiin sitä palvella. Mutta jos sitten näytetään sitä ovea, niin siitä täytyy tehdä johtopäätöksiä, Rankinen pohtii.

Osalla seurakuntalaisista on selvä näkemys vaihtoehdoista, mikäli naispappeuden vastustajat julistetaan kirkon toimesta pannaan.

- Täytyy kerätä semmoinen porukka sitten ja maksaa Jarille palkkaa ja ruveta pitämään jumalanpalveluksia eriksensä. Semmoinen mahdollisuus on olemassa, Salli Ristevirta painottaa.

Turun tuomikapituli lupaa Rankisen tapauksessa ratkaisua noin kuukauden kuluttua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.