Naispappeuskiista puhuttaa kirkossa

Kiista naispappeudesta ei saisi jakaa evankelisluterilaista kirkkoa, toteavat suurimpien herätysliikkeiden johtajat.

Naispappeus hyväksyttiin Suomessa 18 vuotta sitten, mutta edelleen kirkon sisällä kiistellään siitä, voivatko naiset toimia pappeina miesten rinnalla. Vastustajiin kuuluu raamatun sanaan tiukasti nojaava Luther-säätiö.

- Näin meidän kirkkomme on uskonut tässä naispappeusasiassa vuoteen 1986 saakka, pastori Juhana Pohjola Suomen Luther-säätiösta muistuttaa.

Luterilaisen kirkon sisällä toimivat herätysliikkeet pääosin hyväksyvät naispappeuden. Näin muun muassa herännäiset.

- Herännäisyyden ja Herättäjä-Yhdistyksen kanta on myönteinen. Kirkko on jo lähes 20 vuotta sitten päättänyt tämän asian ja sen mukaan toimitaan, puheenjohtaja Ilkka Mattila Herättäjä-Yhdistyksestä kertoo.

Herätysliikkeiden mukaan naispappeus ei saisi hajottaa kirkkoa. Vanhoillislestadiolaisten Rauhanyhdistys, Suomen Luterilainen evankeliumiyhdistys ja kansanlähetys ovat kaikki sitä mieltä, että mielipide-eroista huolimatta kirkon sisällä pitäisi pystyä yhteistyöhön.

Nyt ero on kuitenkin niin jyrkkä, että piispa Eero Huovinen kehotti Luther-säätiötä pohtimaan, olisiko sen parempi toimia kirkon ulkopuolella.

Huovisen ajatus ei jää täysin vaille vastakaikua herätysliikkeissäkään, kuten Kansan Raamattuseurassa ja Herättäjäyhdistyksessä.

- Meille, jotka haluamme sitoutua kirkkomme oppitunnustukseemme ja elää sitä käytännössä, annetaan epäselvästi ymmärtää, että olisi parempi lähteä. Niin kyllä se tuntuu hyvin kipeältä ja vaikealta, Pohjola luotaa.

Pohjolan mielestä kirkon sisällä pitäisi olla tilaa Luther-säätiön kaltaiselle pienelle ryhmälle. Hänestä eroamista pitäisi harkita niiden, jotka ovat tuoneet kirkkoon opillisia uudistuksia.

- Me emme lähde, vaan meidät pitää sitten heittää tästä kirkosta ulos, Pohjola painottaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat