Naispappeuden vastustajille sapiskaa piispainkokouksessa

Piispat torjuvat ajatuksen naispappeuden vastustajien omasta hiippakunnasta. MTV3:n uutisten kyselyssä monet piispat olivat sitä mieltä, että kirkon on kuitenkin tarkistettava pelisääntöjään naispappeuteen suhtautumisessa.

Piispainkokous on alkanut tänään Siilinjärvellä. Naispappeus ei ole lainkaan piispainkokouksen asialistalla, mutta epävirallisesti se on toki esillä. Uusin käänne on, että osa Valkealan seurakunnan kirkkovaltuutetuista on tehnyt tuomiokapituliin kantelun kirkkoherra Petri Hiltusen kieltäydyttyä yhteistyöstä naispappien kanssa. Mikkelin piispa Voitto Huotari toteaa asian siirtyneen nyt hallinnolliselle tasolle.

-Me tietenkin lähdemme käsittelemään tätä normaalissa järjestyksessä, jossa pyydetään ja tehdään tarvittavat selvitykset. Sitten katsotaan, onko hallinnollisia tai lainsäädännöllisiä edellytyksiä tarttua tähän asiaan, sanoi Huotari.

Huotarin mielestä nyt on keskusteltava siitä, miten kielteistä naispappeuskantaa voi jatkossa tuoda kirkossa esille. -On tärkeää, että se tapahtuu niin ettei ketään yksittäistä kirkon työntekijää loukata eikä mikään yksittäinen seurakunta joudu kärsimään siitä, kertasi Huotari.

Suomen piispat tyrmäävät ajatuksen oman hiippakunnan perustamisesta naispappeuden vastustajille. Siilinjärven kokoukseen saapuneet seitsemän piispaa ja arkkipiispa ovat asiassa yksimielisiä.

Naispappeuden hyväksymisen yhteydessä kirkolliskokous liitti pätökseen ponnen, jolla turvattiin kirkossa toimintavapaus ja mahdollisuus eri virkoihin myös naispappeuden vastustajille. Piispat ovat kuitenkin sitä mieltä, että naispappeuden vastustajat ovat käyttäneet pontta virheellisesti omiin tarkoitusperiinsä.

-Jos tämän ponnen hyväksikäyttö johtaa meidät sellaisen väistämistieteeseen niin silloin me kyllä ajaudutaan ihan hakoteille, totesi puolestaan Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen.

Pontta ei sinänsä piispojen mielestä voi pyyhkiä papereista yli, mutta sen tulkinta on selkeytettävä. Sen on selvitettävä periaate, että kirkko ei vakaumuksen vuoksi voi jättää ketään kirkon ja sen tehtävien ulkopuolelle.

(MTV3)

Katso myös Helka Shecterin juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 10.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat