Mainos

Naisopettajia syrjitään yhä raskauden takia

Naisopettajia syrjitään yhä raskauden takia. Tapaukset on kuitenkin vuosien aikaan vähetyneet, kerrotaan OAJ:stä.

Naisvaltaista opettajakuntaa syrjitään yhä raskauden takia. Opetusalan ammattijärjestöstä OAJ:sta kerrotaan, että tapaukset ovat viime vuosikymmeninä huomattavasti vähentyneet, mutta aina löytyy naisjäseniä, joiden ura uhkaa tyssätä siihen, että lapsi on tulossa.

OAJ:n lakimies Markku Poutala uskoo, että tasa-arvolaki nousee työnantajaa vastaan tuossa tuokiossa, jos kunnan koulutoimenjohto tai rehtori ryhtyvät syrjimään raskaana olevia naisopettajia viransijaisuuksien tai virkojen täytössä.

-Sanoisin, että suoranaiset syrjimistapaukset raskauden vuoksi ovat yksittäistapauksia. Tasa-arvolain syrjintäkielto on aika selkeästi mennyt jakeluun, ja kunnat kyllä kantapään kautta oppivat, että syrjintä on väärin. Aina silloin tällöin näitä tapauksia silti tulee meidänkin tietoomme, ja ne ovat kyllä äärimmäisen laittomia ja tuomittavia, lakimies huomauttaa.

Poutala muistuttaa, että vanhemmuuden perusteella ei saa vetää työpaikkaa alta edes niissä määräaikaisissa työsuhteissa, joissa naisopettaja on tulossa takaisin töihin äitiyslomalta.

Poutalalla on muistissaan tuore tapaus, jossa kunta syrji määräaikaista naisopettajaa ja koki lopulta oikeudessa karvaan tappion.

-Opettaja oli ilmoittanut, että hän tulee vanhempainloman jälkeen entiseen työhönsä määräaikaiseksi tuntiopettajaksi. Lukuvuoden alussa nainen huomasikin yllättäen, että hänen paikallaan olikin joku toinen.

Nainen oli niin terhakka, että haki ja sai kunnalta hyvitystä syrjinnästä niin hallinto-oikeudessa kuin alioikeudessakin, Poutala kertoo.

Virkanimityksissä tarkkana

Poutala ei pysty arvioimaan, paljonko naisopettajat valittavat liittoon sukupuoli- ja raskaussyrjinnästä.

-Sanoisin, että tänä päivänä takana saattaa olla monia muitakin asioita vaikuttamassa opettajavalintaan. Jos esimerkiksi pojille haetaan liikunnanopettajaa tai opettajaa teknisiin käsitöihin, on perusteltua käyttää silloin sukupuolista valintaa, Poutala mainitsee.

OAJ:n lakimiehille valitetaan ylivoimaisesti eniten palvelussuhteen alkamiseen ja loppumiseen liittyvistä kysymyksistä, irtisanomisista, palkkauksesta tai tuntien jakoperusteista. Ammattijärjestö on yhtä lailla opettajien kuin rehtoreidenkin edunvalvontajärjestö, joten kiistatapauksissa kuullaan kaikkia asianosaisia. Virkanimityksissä hän ei kehottaisi työnantajaa edes harkitsemaankaan epäpätevämmän valitsemista.

-Valituksella sellaisen virkanimityksen saa nurin niin että paukkuu. Kyllä näissä asioissa sen verran tarkkoja ollaan. Perustuslaissa sanotaan, että hakijoista pitää valita se kenellä on taito, kyky ja koeteltu kansalaistaito kaikkein paras, lakimies sanoo.

Luottamusmies mukaan

Opettajien ja työnantajan kiistoihin OAJ kehottaa ottamaan luottamusmiehen mukaan. Poutala muistuttaa, että sana sanaa vastaan ei riitä, kun lähdetään hakemaan päätöksiä oikeusistuimilta.

-Jos esimerkiksi koulutoimenjohtaja tai rehtori käyttää mielivaltaa opettajaan ja vaikeuttaa asiattomasti hänen työntekoaan, se on merkki kelvottomasta johtamisesta.

Johtamiskulttuuri on muuttunut huomattavasti parempaan suuntaan, mutta räikeitä tapauksiakin ilmenee. OAJ lähtee Poutalan mukaan varsin helposti kentälle ottamaan selvää, mitä koulussa oikein tapahtuu.

-OAJ voi nuhdella niin opettajaa, rehtoria, koulutoimenjohtoa kuin jopa kunnan johtoa virheellisestä menettelystä. Yleensä asiat korjaantuvat jo yhdellä puhelinsoitolla. Luottamusmiehillä ja muilla järjestön edunvalvojilla on oikeus ottaa selvää asioista. Kyllä sellainen kunta tai koulu, jossa opettajan oikeuksia poljetaan, paljastuu aika nopeasti, Poutala varoittelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.