Naisleijonien luotsi ei ole vieläkään täysin toipunut tuomarifarssista – "On edelleen erittäin vaikea katsoa niitä pätkiä ja sitä epäoikeudenmukaisuutta"

Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen palasi Urheilugaalassa vielä kerran vajaan vuoden takaiseen MM-turnaukseen, jonka finaali Suomen ja Yhdysvaltojen välillä päättyi karmaisevaan tuomarifarssiin. Naisleijonien maali jatkoajalla hylättiin pitkään kestäneen videotarkastuksen jälkeen.

Suomen joukkue oli ehtinyt jo juhlia kotikisojen sensaatiomaista MM-kultaa toistakymmentä minuuttia, kun hylkäyksestä ilmoitettiin. Yhdysvallat vei finaalin lopulta voittomaalikilpailussa.

– Se oli täysin poikkeuksellinen hetki. Tällaista ei ole meidän urheiluhistoriassa ollut sitten 17.2. 1980, kun Juha Mieto hävisi sadasosalla Lake Placidissa 15 kilometrin perinteisen hiihdon. Tässä oli vielä erilaiset mausteet, kun kotijoukkueen päävalmentaja kävi pitkät pätkät jäällä kävelemässä, vastustajan joukkueen valmentaja ilmoitti palkintojenjaossa, että väärä joukkue voitti, voittajajoukkue ei halunnut juhlia, saksalainen videotuomari oli aivan asiantuntematon ja souti omiaan. Se oli 18 minuutin mittainen sadasosa, Mustonen niputti torstai-illan Urheilugaalassa.

Jo Naisleijonien finaalipaikka oli jättipaukku, johon joukkue tuskin itsekään uskoi ennen kisoja. Sensaatiomaista mestaruutta – joka toki lopulta riistettiin Suomelta – ei kukaan osannut odottaa. Mustosen mukaan hänellä oli käsissään aivan poikkeuksellinen joukkue.

– Todella vahva nippu naisia. Osansa oli varmasti myös valmennuksella ja koko sillä tiimillä. Siellä oli hyvin paljon syviä ihmissuhteita, jotka siinä vuosien aikana nivoutui. Oli ryhmä, jolla ei ollut mitään rajoja. Sehän pelasi paremmin kuin mitä se itse asiassa osasi. Se oli henkisesti toisiinsa nivoutunut. Tärkeitä ihmissuhteita, jotka tulevat säilymään läpi elämän, Mustonen sanoi.

MM-finaalin farssimainen loppu on muisto, joka ei hälvene mielestä.

Tunteita tulee varmasti pintaan, kun alkaa videot pyörimään. Mun on edelleen erittäin vaikea katsoa uudestaan niitä pätkiä ja sitä epäoikeudenmukaisuutta. Ei ollut helppo paikka mennä koppiin pelin jälkeen. Sanoin ensimmäisenä asiana, että aion käsitellä ottelun niin, että mä tunnen sydämessäni sen, että olen voittanut maailmanmestaruuden. Sanoin, että tehkää niin kuin minäkin.

Vaikka muisto finaalista kirvelee yhä, tuo ajatus kantaa Mustosta eteenpäin.

Mä tiedän, miltä tuntuu voittaa maailmanmestaruus. Sitä tunnetta ei kukaan voi viedä pois. Sitä tunnetta mä kannan myös täällä, ja mulla on hyvä olla. Sen rikkauden voi kantaa mukana loppuelämänsä.

Kevään 2020 MM-kisoihin Naisleijonat lähtee Mustosen mukaan rajusti uudistuneella ja nuoremmalla joukkueella.

– Tämä on uusi projekti, jonka tähtäin on Pekingin olympialaisissa 2022. Tietysti Halifaxiin lähdetään tavoittelemaan tänäkin keväänä mitaleista, mutta joukkuetta nuorennetaan, Mustonen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat