Naislääkäreillä suuri itsemurhariski

Lääkärit tekevät itsemurhia keskimäärin muuta väestöä enemmän. Naislääkäreillä itsemurhariski on lähes nelinkertainen muihin ylempiin toimihenkilönaisiin verrattuna. Lääkeaineiden saatavuus näyttääkin olevan yksi riskitekijä, ja selittävän lääkäreiden korkeaa itsemurhakuolleisuutta koko väestön tasolla.

Perinteisen käsityksen mukaan itsemurhaan päätyy Suomessa heikosti koulutettu, syrjäytynyt mies. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös lääkäreiden itsemurhakuolleisuus on paljastunut huomattavan suureksi.

Mieslääkäreiden itsemurhariski on hiukan pienempi kuin koko väestön miehillä mutta yli kaksinkertainen verrattuna muihin ylempiin toimihenkilömiehiin. Naislääkäreillä itsmurhariski on yli kaksinkertainen verrattuna koko väestön naisiin ja lähes nelinkertainen muihin ylempiin toimihenkilönaisiin verrattuna.

Lääkäri tekee itsemurhan tavallisesti unilääkkeillä. Lääkeaineiden saatavuus näyttääkin olevan itsemurhan riskitekijä ja voi selittää lääkäreiden korkeaa itsemurhakuolleisuutta.

Suurin itsemurhariski on 55-vuotiailla ja sitä vanhemmilla lääkäreillä. Osa iäkkäistä lääkäreistä ajautuu itsemurhaan vakavan ruumiillisen sairauden kohdatessa. Lääkärit myös hoitavat herkästi itse itseään hakematta ulkopuolista apua.
(MTV3/Soile Suvanto)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat