Mainos

Naiskilpailija kärjessä Afganistanin Idols-versiossa

Afganistanin naisasia etenee suurin harppauksin. Maan omassa Idols-versiossa eli Afgan Star -kisassa nuori Lima Sahar on noussut ensimmäisenä naisena kolmen parhaan finalistin joukkoon.

Saharin saavus on historiallinen vanhoillisessa Afganistanissa. Vuonna 2001 vallasta suistetun Taleban-hallinnon aikana naiset eivät voineet edes liikkua kodeistaan ilman seuralaista ja myös musiikki ja televisio olivat kiellettyjä.

Kaikki eivät kuitenkaan suhtaudu Lima Saharin menestykseen suopeasti. Afganistanin vanhoilliset piirit nimittäin tuomitsevat sen, että nainen on saavuttanut suosiota laulamalla televisiossa. He ovat jopa valittaneet kilpailusta maan presidentille Hamid Karzaille. Saharin puolustajat taas katsovat, että ohjelma edistää naisten asemaa maassa.

Lima Sahar itse ei ole arvostelusta millänsäkään. Hänen mukaansa naisten tasa-arvo maassa ei voi edistyä, jos vallitsevaa ilmapiiriä ei kyseenalaisteta.

- Minulla ei ole mitään ongelmia Taleban-liikkeen kanssa, eivätkä talebanit ole uhkailleet minua millään tavoin, Sahar myös sanoo.

Afgan Star -kilpailun juontaja Daud Sadiqi sen sijaan pitää Saharin menestystä vallankumouksellisena.

- Talebanit rajoittivat naisten elämää eri tavoin ja myös musiikki oli Afganistanissa kiellettyä. Mutta nyt tulee nainen liikkeen tulialueelta ja osallistuu musiikkishow'hun. Se on suuri saavutus ohjelmallemme ja osoitus talebanien vallan luhistumisesta Afganistanissa.

Kolmannen Afgan Star -kilpailun esikarsintoihin osallistui 2000 hakijaa. Huomenna perjantaina ilmoitetaan, ketkä kaksi finalistia ovat keränneet eniten ääniä ja pääsevät siten kamppailemaan kuusi kuukautta kestäneen mittelön voitosta.

Afgan Star -ohjelman formaatti on sama kuin Suomessakin nähtävän ja maailmalla suositun Idols-kisan. Afgan Star on saavuttanut suuren suosion ja on yksi Afganistanin katsotuimmista ohjelmista. Kisan voittaja käärii palkintorahoina noin 3200 euroa, mikä on köyhässä maassa huikea summa.

(MTV3-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.