Mainos

Naiskauppa kasvava ongelma Venäjällä

Naisten myynti seksiorjiksi on yksi Venäjän tuottoisimmista liiketoimista. Joka vuosi Venäjältä ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta myydään kymmeniätuhansia naisia prostituoiduiksi eri puolille maailmaa.

Strippipaikat ja ilotalot Euroopasta Lähi-itään ja Aasiaan ovat täynnä Venäjältä ja entisistä neuvostotasavalloista tulleita tyttöjä. Ei siksi, että he olisivat niin kysyttyjä, vaan siksi, että alueelta löytyy suuret määrät köyhiä tyttöjä, joita huijata.

Yksi tällaisista tytöistä on 20-vuotias Nina. Hän luuli lähtevänsä kotiapulaiseksi Israeliin, mutta päätyi Tel Aviviin ilotytöksi.

- Minulla oli rahavaikeuksia. Työskentelin markkinoilla myyjänä ja mietin, että pitäisi saada jotain muuta työtä, josta saa paremmin rahaa. Luokseni tuli mies, joka ehdotti, että lähtisin töihin ulkomaille. Sain valita: joko olisin kotiapulainen, hoitaisin vanhuksia tai muuta vastaavaa, Nina kertoo.

- Minulla oli tuolloin tosi hankala tilanne, ei ollut rahaa, ei asuntoa, joten suostuin. Tämä mies maksoi pois velkani ja muuta vastaavaa, ja niin tulimme Moskovaan.

Tyttö maksaa 8 000-15 000 dollaria

Moskovan-asunnossa oli noin muuta 20 tyttöä. Nina sanoo tajunneensa heti Moskovassa, mihin on joutumassa, muttei uskaltanut enää perääntyä.

- Rehellisesti sanoen pelkäsin kamalasti. Tajusin, ettei kaikki ole niiin kuin luulin, mutta olin niin pahassa jamassa, etten voinut enää perääntyä. En voinut mennä takaisinkaan, piti vain mennä eteenpäin.

Nina myytiin lopulta 9 000 dollarilla. - Tyttö maksaa 8 000-15 000 dollaria. Hinta riippuu hänen ulkonäöstään ja siitä, miten kalliiksi hänen tuomisensa tulee, Nina kertoo.

Israeliin tytöt salakuljetetaan turisteina Egyptin kautta. Tel Avivissa Nina laitettiin ensin yhteen baareista.

- Piti hymyillä asiakkaille, olla viehättävä, sillä jos tyttö ei tuota voittoa, hänet myydään eteenpäin. Istuin siellä pelosta jäykkänä, joten oli selvää, ettei kukaan minua edes vilkaissut. Pian minut sitten myytiin eteenpäin.

- Ensimmäinen kuukausi meni jotenkin sumussa. Meille varmaan annettiin ruuan mukana jotain rauhoittavaa, jotta homma hoituisi. Sitten aloin syödä muualta tuotua ruokaa ja olin jotenkin enemmän oma itseni ja tässä maailmassa. Vähitellen sitten tutustuin yhteen asiakkaaseen, joka lopulta auttoi minua pakenemaan.

Karkaaminen ilman apua on mahdotonta. Tyttöjä pidetään lukkojen takana, passit ja rahat takavarikoidaan. Niskoittelevat tytöt pahoinpidellään.

Naisia värvätään kaikkein kurjimmilta seuduilta

Lopulta Nina jäi kiinni Israelin poliisin ratsiassa ja karkotettiin takaisin Venäjälle. Nyt hän asuu Pietarissa saman kokeneita tyttöjä auttavan järjestön asuntolassa.

- Pääsin helpolla. Kun istuin karkoitusvankilassa, kuulin mitä kaikkea muille oli tapahtunut. Heitä hakattiin, pakotettiin sekaantumaan vaikka minkä kanssa ja muuta vastaavaa. Minulla oli onni matkassa, Nina sanoo.

Pietarissa tyttöjä yritetään valistaa vaaroista. Moni haluaa pois köyhästä elämästä, mutta hinta voi olla kova.

- Nyt naisia värvätään aktiivisesti Venäjän provinsseissa. paikoissa, joissa naisten elinolot ovat huonot. Paikoissa, joissa ei ole töitä, ei mitään toivoa paremmasta, missä sosiaaliset olot ovat kammottavat: Venäjän kaukoidässä, Etelä-Venäjällä, syrjäseuduilla, Siperiassa ja niin edelleen, sanoo Angel-järjestön toiminnanjohtaja Natalija Hodyreva.

Venäjää voi myös kutsua sutenöörin paratiisiksi: kunnon lakeja ei ole, mutta tavaraa ja ostajia riittää. Liiketoimena prostituutio vetää vertoja ase- ja huumekaupalle.

- Kansainvälisten arvioiden mukaan niin sanottua elävää tavaraa kuljettavat parittajat ansaitsevat vuodessa useita miljardeja dollareita. Ongelma on siis valtava ja me tiedämme sen kyllä, sanoo everstiluutnantti Anatoli Shtompala Pietarin miliisistä.

Tyttökaupan keskukset sijaitsevat Pietarissa ja Moskovassa. Niissä hoidetaan paperit kuntoon ja lähetetään tytöt eteenpäin.

Isoja ongelmia, pahoja traumoja

Vain harva palaa takaisin niinkin selväjärkisenä kuin Nina.

- Miettikääpä miltä tuntuu, kun vaikkapa puolen vuoden ajan raiskataan rahasta. Mitä muuta prostituutio on? Näillä naisilla on syviä traumoja ja he käyvät täällä läpi pitkälti saman hoidon kuin muut raiskauksen uhrit Pietarissa, Hodyreva sanoo.

Kriisikeskuksessa tytöt saavat lääkärin apua, asunnon, terapiaa ja koulutusta. Mutta joskus on palattava kotiin.

- Ikävä kyllä he palaavat sinne mistä lähtivät, samaan köyhyyteen ja toivottomuuteen.

Miksi sitten kukaan edes lähtee matkalle, joka epäilyttää jo alunperin?

- Tässä maassa on yhä niin vaikea tulla taloudellisesti toimeen. Monilla niistä tytöistä ei ollut yhtään mitään, ei töitä, ei rahaa. Isoja ongelmia, pieniä lapsia. He saattoivat jättää alle vuoden ikäisen lapsenkin ja lähteä tienaamaan, Nina kertoo.

- Pitäisi myös miettiä sitä, miksi suurin osa naisista Venäjällä on köyhiä? Mitä seurauksia meidän nykyajan sosiaalipolitiikastamme ja taloudellisista uudistuksistamme on? kysyy Hodyreva.

Ninan tarina näyttää päättyvän onnellisesti. Häntä Israelissa auttanut mies on pyytänyt häntä vaimokseen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.