Naisjohtajien Helsinki-summit menestys myös Washingtonissa

Yhdysvaltain, Suomen ja Baltian maiden naisjohtajien ns. Helsinki-huippukokouksen Yhdysvaltain-osuus oli osanottajien mukaan erittäin onnistunut sekä suurenmoinen elämys. Kokous päättyi eilen.

Naisyritysjohtajien huippukokouksen ensimmäinen vaihe pidettiin Helsingissä syyskuussa. Tapahtuman keskeisenä moottorina on ollut Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bonnie McElveen-Hunter. Hän saikin suhteillaan aikaan tapaamiselle huipputason ohjelman Washingtonissa. -Ohjelma oli korkeaa valtiomiestasoa, ihaili Suomen Washingtonin-suurlähetystön lehdistöneuvos Kristiina Helenius. Osanottajat, noin sadan naisen joukko, tapasivat myös presidentti George W. Bushin. Presidentti antoi naisjohtajille ajastaan sovitun viidentoista minuutin sijasta lähes tunnin.

Naisjohtajat saivat lisää tuntumaa Yhdysvaltain huippujohtoon, kun he tapasivat ulkoministeri Colin Powellin. Kokous sai lisäksi laajaa huomiota mm. CNN-uutisten eri tv-kanavilla. Mukana ohjelmassa oli viisikymmentä amerikkalaisyrittäjää, 25 suomalaista, loput 25 olivat Baltian maista ja Venäjältä.

Yrittäjyys luo vaurautta

Jo ottaessaan suurlähettilään tehtävän vastaan McElveen-Hunter kaavaili Baltian alueen ja Suomen naisyrittäjien sekä Yhdysvaltain naisyrittäjien yhteistyötä. -Naisten keräämisessä yhteen on paljon järkeä, jonkun vain täytyy tehdä se ensin, hymyili McElveen-Hunter urakan päätteeksi Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystössä kokouksen osanottajille eilisiltana pidetyssä tilaisuudessa. -Tässä on kyse kumppanuudesta. Jokaisella naisella oli kumppani, jota hän seurasi parin päivän ajan tämän yrityksessä, kertoi suurlähettiläs. -Näin kaikki ovat saaneet liikesuhteiden lisäksi tärkeitä ystäviä, hän muistutti. -Suomalaiset osallistujat pitivät juuri parityöskentelyä tehokkaana tapana tutustua toisen maan yrityskulttuuriin ja toimintatapoihin, sanoi Kristiina Helenius.

McElveen-Hunterin mukaan kyseessä on enemmän kuin verkostojen luominen. -Tällainen yhteistoimintamalli voidaan kopioida muuallekin, esimerkiksi Aasian maihin ja kehitysmaihin, hän kaavaili. Huippukokous oli hänen mukaansa myös erittäin toimiva, sillä siinä ei tyydytty puhumaan teoriaa ja jakamaan kauniita ajatuksia, vaan saatiin heti aikaan konkreettisia tuloksia.

Monia yhteisyrityksiä laitettiinkin tapaamisten aikana alulle. -Huomasimme monia alueita, joissa yhteystyö toimii, innostui suurlähettiläs McElveen-Hunter. Yrittäjyys onkin asia, jota suurlähettiläs koettaa opettaa sekä suomalaisille että balteille. -Siinä piilee maan vauraus, sanoi Bonnie McElveen-Hunter, menestynyt huipputason yrittäjä itsekin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat