Mainos

Naisjohtajat vaativat raiskausten lopettamista Darfurissa

Sudanin Darfurissa on tapettu kymmeniätuhansia ihmisiä sitten vuoden 2003, jolloin verenvuodatus alkoi. Britannian pääministeri Tony Blair vaatii kriisin osapuolia pyrkimään pikaiseen tulitaukoon.

Eri maiden naisvaikuttajat vaativat naisten ja tyttöjen suojelemista raiskauksilta Sudanin Darfurissa. He kiirehtivät ympäri maailman julkaistussa lehtikirjoituksessa myös vahvojen rauhanturvajoukkojen lähettämistä alueelle.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright, Irlannin entinen presidentti ja YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson ja Ranskan entinen pääministeri Edith Cresson.

-Naiset ja nuoret tytöt elävät jatkuvassa hyökkäysten pelossa, naisjohtajat muistuttavat ja syyttävät Sudanin hallitusta "haluttomuudesta tai kyvyttömyydestä suojella omia siviileitään".

Naiset patistavat myös kansainvälistä yhteisöä kantamaan vastuunsa ja suojelemaan siviilejä.

Darfurissa on tapettu kymmeniätuhansia ihmisiä sitten vuoden 2003, jolloin verenvuodatus alkoi. Lisäksi 2,5 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan.

Pääministeri Blair vaatii tulitaukoa Darfuriin

Tony Blair

Britannian pääministeri Tony Blair vaatii Sudanin Darfurin kriisin osapuolia pyrkimään pikaiseen tulitaukoon. Lisäksi Blair vaatii lausunnossaan, että sekä Sudanin hallitus että kapinalliset suostuvat rauhanturvajoukon sijoittamiseen alueelle.

-Heidän (hallituksen ja kapinallisten) on pyrittävä välittömään ja vahvistettuun tulitaukoon, sitouduttava asioiden poliittisen ratkaisuun ja hyväksyttävä tehokkaan rauhanturvajoukon sijoittaminen Darfuriin, Blair vaatii.

Blairin mukaan molempien osapuolten edelleen jatkuvat hyökkäykset pitkittävät kriisiä.

Sudanin hallitus ja yksi kapinallisryhmistä, Sudanin vapautusliike SLM, allekirjoittivat rauhansopimuksen toukokuussa. Kaksi muuta kapinallisryhmää ei kuitenkaan hyväksynyt sopimusta. SLM:n mukaan Sudanin hallitus ei myöskään ole täyttänyt sopimuksen ehtoja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.