Mainos

Naisjohtajat: Perhevapaiden kulut myös miesten työnantajille

Suurin osa naisjohtajista kannattaa perhevapaiden kulujen jakamista miesten työnantajien kanssa.

Kolme naisjohtajaa neljästä haluaa erilaisista perhevapaista koituvat kustannukset myös miesten työnantajien maksettaviksi. Asia selviää Talouselämä-lehden tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin sadan naispäättäjän näkemyksiä.

Kyselyssä selvitettiin myös Suomen vaikutusvaltaisin naisjohtaja. Selvityksen mukaan hän on Aspocompin toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Maija-Liisa Friman. Hän kannustaa lehden haastattelussa naisia toteuttamaan omaa tahtoaan ja luottamaan omaan osaamiseensa. Urahakuisia naisia kannattelevat samat asiat kuin miehiäkin.

- Täytyy olla halua oppia uutta ja ottaa riskejä. Uutta ei pidä pelätä, Friman sanoo.

Naisten osuus suuryritysten johdossa kasvaa Talouselämän mukaan hitaasti mutta varmasti. Muutos näyttää etenevän etenkin sellaisissa yrityksissä, missä valtiolla on sananvalta. Sen sijaan mieslinnakkeitakin löytyy: esimerkiksi YIT:ssä ja Wärtsilässä ei ole naisia hallituksessa eikä johtoryhmässä. Kokonaan naisettomia hallituksia on sadasta suurimmasta yrityksestä 41:ssä, kun vuosi sitten vastaava luku oli 51.

Naispitoisin johto -kisassa voitto menee Ilmariselle, Kemiralle ja SanomaWSOY:lle; Ilmarisen johtoryhmään kuuluu peräti viisi naista. Naisten puute ei johdu naisjohtajien mielestä siitä, että päteviä naisia ei ole: kyselyssä vain yksi nainen kymmenestä oli sitä mieltä, että pätevien naisten puute oli syynä naisten vähäisyyteen johtotehtävissä. Neljä viidestä piti syynä sitä, että valtarakenteita hallitsevat miehet - miehet valitsevat miehiä.

Talouselämä on tehnyt naispäättäjäselvityksen nyt kuusi kertaa. Frimanin lisäksi kymmenen menestyneintä naisjohtajaa ovat Sanoma Magazinesin Eija Ailasmaa, TeliaSonera Finlandin Anni Vepsäläinen, Sammon Maarit Näkyvä, Onvestin Maarit Toivanen-Koivisto, Sari Baldauf (aiemmin Nokiassa), hallitusammattilainen Birgitta Kantola, Unilever Finlandin Leena Saarinen, hallitusammattilainen Soili Suonoja ja hallitusammattilainen Sirkka Hämäläinen.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 01.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.