Mainos

Naisjärjestö: Tyttöjen orjakauppa rehottaa

Nykymaailman pahin ihmisoikeusloukkaus naisia kohtaan on nuorten tyttöjen kauppaaminen seksiorjiksi.

Näin arvioi maailman vanhimman naisjärjestön International Council of Womenin (ICW) puheenjohtaja Pnina Herzog tänään Helsingissä.

-Iältään 5-15-vuotiaiden tyttöjen salakauppa seksiorjiksi on nykyisin pandemia eli maailmanlaajuinen vitsaus.
Joka vuosi noin kaksi miljoonaa tyttöä myydään salakaupassa.

Ongelman tartuttava monin keinoin

-Tämä on kaikkein kiireellisin naisiin liittyvä ongelma, joka on kyettävä ratkaisemaan. Hallitusten on tehtävä lakeja jotka tehoavat, minkä lisäksi syyllisiä on rangaistava, israelilainen Herzog alleviivaa. Herzogin mielestä tyttöjen orjakauppaa voidaan taltuttaa myös kasvatuksella.

-Meidän on kasvatettava lapsemme ymmärtämään, että sekä naisilla että miehillä on ihmisoikeudet. Jo vuonna 1888 perustettu ICW pitää yleiskokoustaan kuluvalla viikolla Helsingissä.

Järjestön hallitukseen valittiin nyt ensi kertaa suomalainen sitten 1970-luvun, jolloin hallituksessa oli Helvi Sipilä. ICW:n johtokunnassa äänioikeutta käyttäväksi jäseneksi pääsi Laura Finne-Elonen Sipoosta.

Oikeus omaan ääneen

ICW:n seuraavan kolmivuotiskauden johtoteemaksi on valittu naiset ja rauhan kulttuuri. -Rauha merkitsee tässä muutakin kuin sodan puuttumista. Se kattaa myös rauhan perheen sisällä ja yhteisön sisällä.

Järjestön varapuheenjohtajiston Alison Roxburgh muistuttaa toisesta ICW:n ydintavoitteesta. -Päätehtäviimme kuuluu edistää sen ymmärrystä, että naisella on ääni ja että hän myös saa käyttää sitä. Lisäksi tulee pyrkiä siihen, että nainen käyttää ääntään järkevästi. Tässä tavoitteessa auttaa naisen oikeus kouluttautua. Naisen koulutus on ICW:n mukaan yhteiskunnalle hyvin hedelmällistä.

-Olemme aina sanoneet, että jos nainen saa koulutusta, samalla sitä saa koko hänen perheensä. Roxburgh tähdentääkin, että naisilla täytyy olla mahdollisuus oppia käyttämään uutta informaatioteknologiaa.

Kultuurierot eivät este

Aasian edustajana ICW:n hallitukseen valittu Singaporen Anamah Tan muistutti, että naisilla on ympäri maailmaa samanlaisia ongelmia. Niistä keskeisiä ovat naisiin kohdistuva väkivalta, köyhyys ja terveydenhuollon puutteet.

Kulttuurieroista huolimatta dialogiin löytyy siis yhteinen pohja. Helsinkiin kokoontuneet kolmisensataa naisjärjestöaktiivia ovat päässeet perehtymään vierailullaan naisen asemaan Suomessa. Heiltä ei ole jäänyt huomaamatta, että maassamme nainen voi päästä myös korkeaan asemaan kuten presidentiksi tai pääkaupungin pormestariksi.

-Niiden naisten, jotka ovat päässeet murtautumaan nk. lasikaton läpi hyvään asemaan, on ymmärrettävä, että he ovat roolimalleja, korosti uusiseelantilainen Roxburgh.

ICW:n vierailu Helsingistä jättää Suomeen myös kulttuurista pääomaa. Järjestö lahjoitti Helsingin kaupunginkirjastolle naisten asemaa valottavan kirjakokoelman. Siihen on koottuu ympäri maailmaa 150 kirjaa. ICW:n perustajina olivat 1888 mm. suomalaiset Alexandra Gripenberg ja Alli Trygg-Helenius. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.