Naisjärjestö: Prostituutiotutkimus jätti liian monta kysymystä auki

Tuoreen EU:n rahoittaman tutkimuksen mukaan suurin osa seksin ostajista on hyvin koulutettuja, parisuhteessa eläviä miehiä.

Väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille neuvontaa ja tukea tarjoavan Naisten Linjan toiminnanjohtajan Pia Puu Oksanen ei yllättynyt tuloksesta.

– Se, että seksiä ostavat hyvätuloiset, perheelliset miehet, ei ole kenellekään yllätys. Heillähän on rahaa. Tähän vaikuttaa myös tämä valtahierarkia, miten se yhteiskunnassa rakentuu. Nämä hyvätuloiset miehet monesti ajattelevat oikeudekseen ostamalla hankkia itselleen kokemuksia muiden ihmisten kanssa, Oksanen sanoo.

– Mutta mitä he tekevät silloin kun he huomaavat että tämä seksiä myyvä henkilö on mahdollinen ihmiskaupan uhri? Mitä he tekevät kun he huomaavat, että tämä seksiä myyvä henkilö ei selvästikkään tee sitä omasta vapaasta tahdostaan eikä ole sellaisessa henkisessä tasapainotilassa, että pystyisi ylipäätään tämmöisiä päätöksiä omaa elämäänsä koskien tekemään?, Oksanen kysyy.

Pia Puu Oksanen nostaa kiinnostavaksi faktaksi myös sen, ettei monikaan seksiä ostanut mies pyörtänyt päätöstään, vaikka havaitsi prostituoidussa pelkoa tai ahdistusta.

Julkistamistilaisuudessa olleen Pia Puu Oksasen mukaan olennaisin kysymys tutkimuksessa oli se, että oliko seksiä ostanut miettinyt rikosilmoituksen tekoa.

– 20 prosenttia vastanneista kertoi olleensa tilanteessa, jossa he ovat olleet ostamassa seksiä ja todenneet, että henkilö on niin huonossa tilanteessa ja mahdollinen ihmiskaupan uhri sekä mahdollisesti kontrolloitu siinä määrin, että he ovat miettineet rikosilmoituksen tekoa. 

Tutkimuksessa ei oltu kuitenkaan kysytty, että olivatko nämä seksipalveluita ostamassa olleet miehet tehneet rikosilmoitusta.

–  Siinä kysyttiin vain, että oletko harkinnut tekeväsi. Ja siinä olisi minun mielestäni jatkotutkimuksen paikka, Oksanen sanoo.

seksin osto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja