Mainos

Naisille korkeita kunniamerkkejä

Suomen 90-vuotispäivän kunniaksi presidentti myönsi kaikkiaan yli 5000 kunniamerkkiä. Suomen korkein kunniamerkki on Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen. Se myönnetään vain valtion päämiehille. Sen jälkeen tulee Vapaudenristin suurristi.

Tämän itsenäisyyspäivän korkeimmat kunniamerkit on myönnetty Jyväskylän yliopiston rehtorille Aino Salliselle ja Suomen Pankin pääjohtajalle Erkki Liikaselle. Presidentti Tarja Halonen myönsi Salliselle Suomen Valkoisen Ruusun suurristin. Hän on neljäs suomalainen nainen, joka saa tämän kunniamerkin.

Liikanen saa Suomen Leijonan ritarikunnan suurristin. Suomen nuorin ritarikunta on myöntänyt suurristinsä tähän mennessä 229 suomalaiselle.

Suomen vanhimman ja arvostetuimman ritarikunnan eli Vapaudenristin ritarikunnan tällä kertaa korkeimman kunniamerkin presidentti osoitti maaherra Anneli Tainalle. Hän saa ensimmäisen luokan vapaudenristin. Presidentti on kolmen ritarikunnan suurmestari.

Sallista ennen Ruusun suurristin ovat suomalaisnaisista saaneet rouva Tellervo Koivisto ja rouva Eeva Ahtisaari sekä eduskunnan ensimmäinen naispuhemies Riitta Uosukainen. Ruusun suurristin on nyt saanut kaikkiaan 118 suomalaista.

Myös Leijonan suurristin on saanut vain neljä naista. Yksi heistä on presidentti Halonen, joka sai tunnustuksen ulkoministerikaudellaan.

Suomen korkein kunniamerkki on Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen. Se myönnetään vain valtion päämiehille. Sen jälkeen tulee Vapaudenristin suurristi.

Suomen 90-vuotispäivän kunniaksi presidentti myönsi kaikkiaan yli 5000 kunniamerkkiä. Se on suunnilleen saman verran kuin aiempina vuosina.

Saajille tärkeä tunnustus

STT tavoitti yllättyneen Sallisen lomamatkalta. Jyväskylän yliopiston rehtori on myös Ruusun ja Leijonan ritarikuntien kansleri.

- Olen kiitollinen tästä huomionosoituksesta ja arvostan sitä suuresti. Kunniamerkistö on vanha ja arvostettu perinne, jolla presidentti palkitsee kansalaisia.

Sallinen toteaa olevansa iloinen, että on voinut tehdä työtä vapaan Suomen hyväksi.

- Ei ole ollenkaan itsestään selvää, että olemme pystyneet säilyttämään itsenäisyytemme.

Myös pääjohtaja Liikanen arvostaa suuresti saamaansa kunniamerkkiä ja sanoo sen olevan yksi tapa jakaa tunnustusta.

Pääjohtaja Liikaselle itsenäisyyspäivä tuo myös työpäivä, sillä euroalueen korkotasosta päättävä Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto on koolla Frankfurtissa. Liikanen aikoo ehtiä sieltä myös Linnan juhliin.

Maaherra Taina saa kunniamerkin maanpuolustusansioistaan. Hän arvioi, että naisten merkittävä rooli yhteiskunnallisissa tehtävissä näkyy myös kunniamerkkien saajissa.

- Täytyy sanoa, että minusta tämä tuntuu naisena hienolta.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.