Naisiin kohdistuva väkivalta tulee kalliiksi

Naisiin kohdistuva väkivalta maksaa miljardin vuodessa.

Naisiin kohdistuva väkivalta aiheuttaa yhteiskunnalle lähes 300 miljoonan markan välittömät kustannukset, selviää Tilastokeskuksen tutkimuksesta. Suurimmat kustannukset kertyvät oikeussektorilta, noin 160 miljoonaa markkaa. Jos mukaan otetaan välilliset kustannukset, kyse on yhteensä miljardin markan vuotuisista kuluista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa on tutkittu naisiin kohdistuvan väkivallan hintaa. Tutkimuksen tekijät Minna Piispa ja Markku Heiskanen korostavat, että luvut ovat vain osa todellisista kustannuksista ja siten aliarvioita. He pitävät tutkimusta esitutkimuksena, joka tuo näkyviin myös sen, miten puutteellista naisiin kohdistuvan väkivallan tilastointi on.

Välillisiä kustannuksia naisiin kohdistuva väkivalta aiheutti 360-660 miljoonaa markkaa vuodessa. Välillisiä kustannuksia ovat esimerkiksi ennenaikaisesta kuolemasta aiheutuneet tuotannon menetys ja sairaslomat. Välilliset kustannukset ovat teoreettisia laskelmia, joten niitä ei löydy todellisuudessa minkään laitoksen tilastoista.

Väkivaltaa ei tilastoida sairaaloissa


Piispa huomauttaa, että terveyssektorilla naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei ole tapana merkitä erikseen näkyviin, vaan sairaaloissa ja terveyskeskuksissa keskitytään lähinnä vamman hoitoon. Myös suuri osa väkivallan takia vammoja saaneista naisista jättää ilmoittamatta vammojensa todellisen syyn.

Naisiin kohdistuvan väkivallan arvioidaan aiheuttavan vuosittain 40 miljoonan markan kustannukset terveyssektorille. Tähän sisältyvät myös parisuhdeväkivallasta aiheutuneet lääkekustannukset. Parisuhdeväkivallan osuus on kaksi kolmasosaa.

Tutkijat arvioivat etenkin sosiaalisektorin 88 miljoonan markan kustannukset liian pieniksi, sillä naisiin kohdistuva väkivalta ei juuri tule näkyviin erillisenä ongelmana. Jos naisiin kohdistuva väkivalta tilastoidaan, sitä käsitellään lähinnä perheväkivaltana. -Sosiaalipuolella tahot ovat erikoistuneet hoitamaan jotakin erillistä asiaa, kuten pari- ja perheterapiaa, päihteitä tai asunnottomuutta, Piispa sanoo. Heiskanen toteaa, että sosiaalisektorilla näkyy se, onko väkivaltaongelmaan kiinnitetty huomiota. Jos näin oli, kustannuksia pystyttään erittelemään ja väkivallan osuus nousee.

Henkisen väkivallan kuluja ei mitata

Naisiin kohdistuvaa parisuhdeväkivaltaa on poliisin kotihälytyksistä kolmasosa eli noin 14 000 tapausta

vuodessa. Naisiin kohdistuvan väkivallan vuotuiset oikeudenkäyntikustannukset rikosasioissa ovat 39 miljoonaa, joista parisuhdeväkivallan osuus on 17 miljoonaa markkaa. Joka vuosi keskimäärin 47 naista kuolee väkivallan takia.

Surmaajien vankilassa pitäminen maksaa yhteiskunnalle 30 miljoonaa markkaa vuodessa. Kaikkiaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta kertyy vankilakuluja vuosittain yli 80 miljoonaa markkaa. Tutkijat toivovat, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa alettaisiin tilastoida kattavammin, jotta sen kehitystä voitaisiin seurata tarkemmin ja vähentää sitä.

-Naisiin kohdistuvan väkivallan pitkäkestoisimmat seuraukset ovat henkisiä, kuten alistetuksi tulemista ja ahdistusta. Niiden kustannuksia ei tässä tutkimuksessa voitu mitata, Piispa selvittää.

Väkivallan hinta, naisiin kohdistuvan väkivallan kustannukset Suomessa -tutkimuksen tiedot ovat pääosin vuodelta 1998, ja niissä käytettiin haastattelutietoja ja erilaisia rekistereitä. Tutkimuksessa ovat mukana vain viranomaisilta apua hakeneiden aiheuttamat kustannukset. Tilastokeskuksen aiemman tutkimuksen mukaan vain kolmasosa väkivallasta kärsivistä naisista hakee apua ongelmaan.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat