Mainos

Naiset vähemmistönä suuryritysten johdossa

Kauppalehden mukaan naisia on alle 10 prosenttia suuryritysten johdossa. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta heitä ei ole toimitusjohtajissa.

Naisia on edelleen vähän suuryhtiöiden johtotehtävissä. Kauppalehden selvityksen mukaan 40 suurimman suomalaisyhtiön korkeimmassa johdossa naisia on alle kymmenen prosenttia.

Selvityksessä laskettiin yhtiöiden ylimpään johtoon, johtokuntaan tai vastaavaan kuuluvien naisten osuus. Kauppa- ja teollisuusministeriön tavoitteena on ollut se, että valtionyhtiöitten hallituksissa pitäisi olla 40 prosenttia naisia. Tässä valossa suuryritysten ylimmän johdon tilanne on erittäin huono, kerrotaan Kauppalehden artikkelissa.

Yritysten toimitusjohtajissa ei ole yhtään naista. Poikkeus on kuitenkin esimerkiksi perhefirma Onnisen emoyhtiö Onvest.

Yli puolessa yrityksissä johtoryhmään ei kuulu ensimmäistäkään naista. Suomen suurimman yrityksen Nokian johtokunnassa on kaksi naista, mutta esimerkiksi toiseksi suurimman firman, Stora Enson, kymmenen henkilön johtoryhmään ei mahdu yhtään naista.

- Lasikatto pysyy tiiviisti naisten ja ylimmän johdon välissä, Helsingin kauppakorkeakoulun professori Sinikka Vanhala kommentoi tulosta Kauppalehdelle.

Vanhalan mukaan tilanteeseen on useita syitä. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö koulutettuja naisia olisi.

- Päteviä naisia on vaikka kuinka paljon. Yritysten keskijohdossa on naisia, mutta heidän uransa katkeaa usein sinne.

Vanhala pahoittelee sitä, että tilanne ei juuri ole parantunut 20 vuodessa. Suuryhtiöiden vertailussa parhaiten pärjäsi vakuutusyhtiö Ilmarinen, jonka 11 henkilön johtoryhmässä on viisi naista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.