Naiset Suomessakin samaan armeijatupaan miesten kanssa? "Kokeilemisen arvoista"

Naiset armeijan harmaissa 8:01

Suomessakin voitaisiin kokeilla Ruotsin ja Norjan puolustusvoimien käytäntöä, että naiset ja miehet nukkuvat samassa tuvassa, sanoo everstiluutnantti Riku Mikkonen. Se voisi jopa vähentää syrjintää ja häirintää.

Norjassa ja Ruotsissa varusmiespalvelusta suorittavat naiset nukkuvat samassa tuvassa miesten kanssa. Varusmiesliiton pääsihteeri Riikka Karppinen sanoo, että mallin tarkoitus on ollut ehkäistä syrjintää ja häirintää.

Karppinen kertoo, että Varusmiesliitossa suhtauduttaisiin positiivisesti siihen, että vastaavaa kokeiltaisiin Suomessakin.

– Se estäisi ainakin sellaisia informaatiokatkoksia, että miehet seisovat aamulla ulkona muodossa ja joku huomaa, että muistettiinko nyt kertoa naisille, Karppinen sanoo.

– Norjasta ja Ruotsista on kuulunut positiivista palautetta, vaikka on siinäkin mallissa omat ongelmansa, Karppinen sanoo.

Myös everstiluutnantti Riku Mikkonen pääesikunnan koulutusosastolta suhtautuu ehdotukseen mielenkiinnolla.

– Kokeilemisen arvoista, hän toteaa.

"Olen tehnyt rikosilmoituksen palvelusaikanani"

Ehdotus on pinnalla, sillä kyselytutkimusten mukaan jopa joka neljäs nainen sanoo tulleensa palvelusaikanaan seksuaalisesti häirityksi. Karppinen kertoo, että hän ei itse ole kokenut häirintää, mutta Varusmiesliittoon on oltu yhteydessä tapauksista.

Karppinen kertoo kuitenkin kokeneensa kiusaamista palvelusaikanaan.

– Olen kokenut kiusaamista ja syrjintää palveluksessa. Olen tehnyt myös rikosilmoituksen uhkaavasta sähköpostista palvelusaikani, Karppinen paljastaa.

– Sähköpostissa olevista tiedoista kävi ilmi, että henkilö suorittaa myös palvelusta. Koskaan ei kuitenkaan saatu selville, kuka lähettäjä oli.

Mutta miksi naiset ylipäätään haluavat suorittaa armeijan, vaikka pakko ei olekaan? Karppinen kertoo, että syitä on useita.

– On naisia, jotka haluavat poliisin uralle ja ajattelevat, että armeija voi auttaa. Nykyinen turvallisuustilannekin voi vaikuttaa, hän pohtii.

– Minulla isänmaallisuus vaikutti. Lisäksi se oli tasa-arvo kysymys: ajattelin, että miksipä en voisi sitä naisena suorittaa, kun miehille on velvollisuus.  

Lue myös:

    Uusimmat