Mainos

Naiset pitävät miehen osallistumista synnytykseen tärkeänä

Naiset pitävät miehen läsnäoloa tärkeänä synnytyksessä. Puolison osallistuminen synnytystapahtumaan, tukeminen, oma-aloitteisuuden salliminen ja naisen mielipiteiden kuunteleminen vähentävät synnyttäjän pelkoja.

Kuopion yliopistossa tänään tarkastetun väitöksen mukaan synnytyksessä tehdyt toimenpiteet lisäävät pelkoa. Pelko ja kipu ovat niin ikään yhteydessä toisiinsa. Väitöksestä käy ilmi, että naiset pelkäävät eniten lapsen puolesta ja kipuja sekä ovat huolissaan omasta jaksamisestaan ja suoriutumiskyvystään. Miesten pelot ovat samansuuntaisia, mutta he pelkäävät myös synnytysvaurioita.

Helsinkiläinen terveydenhuollon maisteri Marjukka Vallimies-Patomäki tutki väitöstään varten lähes 600 naisen ja yli 300 miehen synnytyskokemuksia Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Tiedot koottiin vuonna 1990. Tulosten mukaan mies on naisen tärkein tukihenkilö synnytyksessä. Mies oli mukana kahdessa synnytyksessä kolmesta.

Synnyttäjistä 60 prosenttia koki, että heidän fyysiset tarpeensa otettiin erittäin hyvin huomioon. Kun naisen tarpeet huomioitiin, hänen kipunsa ja pelkonsa vähenivät. Miesten mielestä synnytysvalmennuksessa pitäisi keskittyä synnytystapahtuman vaikeimpien vaiheiden käsittelyyn. Miehet halusivat enemmän ennakkotietoa myös siitä, miten mies voi konkreettisesti auttaa ja tukea puolisoaan synnytyksessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.